Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Nationale Bijentelling: telt u mee?

Gepubliceerd op: 10 april 2019 12:25

bijentelling
Op 13 en 14 april organiseert Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Komt u ook in actie voor de wilde bij? U kunt in dat weekend heel gemakkelijk een half uurtje de bijen tellen in uw tuin of op uw balkon. Op de website van Nederland Zoemt vult u vervolgens de aantallen in. Hiermee komen we meer over bijen te weten. En dat is nodig.

Wat zoemt er in uw achtertuin?

Wist u dat er in Nederland bijna 360 soorten wilde bijen voorkomen? Nederland Zoemt wilt graag weten waar ze wonen en met hoeveel ze zijn, zodat ze de bijen beter kunnen helpen. Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu.

Waarom bijen tellen?

De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor de mens heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Hoe werkt de Bijentelling?

Meedoen is makkelijk, ook als u niet zoveel van bijen weet. Op de website van Nederland Zoemt staat precies wat u kunt doen. Tel op 13 of 14 april een halfuur de bijen in uw tuin of op uw balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment. Loop rustig één rondje door uw tuin en noteer alle soorten en aantallen die u ziet. Download het Telformulier op de website van Nederland Zoemt voor een overzicht van de bijensoorten. Uitgeteld? Voer dan uw resultaten op deze website in (het invulformulier staat vanaf 13 april online).

Activiteiten

Van lezingen, tot cursussen en trainingen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd rondom de Bijentelling. Benieuwd of er activiteiten bij u in de buurt zijn? Kijk dan op de website van IVN.