Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Monumentale Beuk in Proosdijpark wordt gekapt

Gepubliceerd op: 15 februari 2019 12:00

Beukeboom Proosdijpark
Bij de berceau (stalen pergola) aan de entree van het Proosdijpark Meerssen staat een monumentale bruine Beukenboom van 130 jaar oud. De boom is zwaar aangetast door houtrot. Omdat het risico op stam of takbreuken te groot wordt, moeten we de boom helaas kappen. Het Proosdijpark verliest hiermee een van zijn oudste bomen. Veiligheid gaat echter boven alles.

Aangetast door zwam

De boom heeft een omtrek van ruim 5 meter en een hoogte van 30 meter. De stam en takken zijn aangetast door houtrot veroorzaakt door de korsthoutskoolzwam. Deze zwam tast de structuur van de boom aan, waardoor breuken kunnen ontstaan. Tijdens de jaarlijkse boomcontrole bleek dat de boom er niet goed aan toe is. De kwaliteit en stabiliteit zijn achteruit gegaan. Nader technisch onderzoek heeft het risico van tak- en stambreuk aangetoond. Een second opinion wees hetzelfde uit. De stam is ernstig aangetast. Hierdoor sterven ook takken in de top van de boom. De boom heeft de kracht niet meer om voldoende water vanuit de wortels naar de top te brengen.

Kapvergunning

De kapvergunning (omgevingsvergunning) is verleend en wordt komende week gepubliceerd op de Gemeentepagina op www.meerssen.nl en in de Geulbode. De kap vindt zo spoedig mogelijk plaats. De exacte datum is nog niet bekend.

Nieuwe boom

Op dezelfde plek planten we zo spoedig mogelijk een nieuwe Beukenboom.