Nieuwsbericht Mini-estafette Meerssen - De week van Anita Verdonk

Publicatiedatum: 26 mei 2016 11.00 uur

Op 18 november 2015 was de gemeente Sittard-Geleen gastgemeente voor de jaarlijkse Bestuurdersdag van de vereniging van Limburge gemeenten. In de Stadschouwburg kwamen ruim 400 burgemeesters, wethouders, raadsleden, onze gouverneur, gedeputeerden, statenleden en andere Limburgse bestuurders bij elkaar. De toon werd gezet met een rondje koffie en bietensap met nonnevotten. Vervolgens waren er onder het dagthema 'Innoveren en Ondernemen' boeiende lezingen, presentaties en workshops in de stad.

Winnaars mini-estafette Limburgse bestuurdersdag 2015

Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz was één van de bestuurders die de beste quote over innoveren & ondernemen hadden ingestuurd. Zij mochten elk gedurende een maand een Mini in bruikleen geven aan inwoners of ondernemers in de eigen gemeente, die voor hen sociale, economische of ruimtelijke innovatie en ondernemerschap belichamen. Hierdoor ontstaat een Mini-estafette door Limburg, waarmee we aan heel Limburg laten zien dat innovatie & ondernemerschap in Limburg hoogtij vieren.

De week van Anita Verdonk

Mini-estafette: Anita Verdonk en wethouder Désirée Cortenraede

De tweede die in de gemeente Meerssen in de Limburgse Innovatie Mini heeft gereden is Anita Verdonk, hier op de foto met wethouder Désirée Cortenraede. Anita is in onze gemeente werkzaam als zorgtrajectbegeleidster binnen de Ketenzorg Dementie. In deze functie begeleidt zij mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Mini-estafette: mevrouw Van Weersch en Anita Verdonk

Eén van de eerste adressen die Anita met de Mini aandeed, was dat van mevrouw Van Weersch uit Ulestraten. Zij vond het erg leuk om samen met Anita voor de Mini op de foto te gaan. Dochter Els maakte de foto.

Mini-estafette: Monique Duykers en assistente Jonne

Met Praktijkondersteuner Monique Duyckers en assistente Jonne op de foto voor Huisartsenpraktijk Bunde

Mini-estafette: huisarts Jos Ridderbeks (Ulestraten)

Bij Huisartsenpraktijk Ulestraten had Anita overleg met  wijkverpleegkundige Nicole van Leerdam en stagiaire HBO-V Anne. Huisarts Jos Ridderbeks wilde tussen de bedrijven door maar al te graag een proefritje maken

Mini-estafette: Nicole van Leerdam en stagiaire HBO-V Anne

Wijkverpleegkundige Nicole van Leerdam en stagiaire HBO-V Anne voor Huisartsenpraktijk Ulestraten

Met huisarts Carla Schuurman en Ellen de Goeij (Meerssen)

Met huisarts Carla Stuurman en praktijkondersteuner ouderenzorg Ellen de Goeij van Huisartsencentrum Meerssen

Als zaken goed geregeld zijn, is thuiswonen langer mogelijk
Anita heeft elke zes weken overleg over haar cliënten met de huisarts. Door dit regelmatige persoonlijke contact worden de korte lijnen bevordert, en kunnen zaken rondom een cliënt sneller en efficiënter worden geregeld. Anita: "Als de zorg rondom een cliënt goed geregeld is, wordt de partner of mantelzorger wat meer ontlast en zie je de thuissituatie vaak weer een stukje opbloeien. Zelfstandig wonen is daardoor langer mogelijk." 

Hulp bij persoonlijke verzorging
Ze haalt het voorbeeld aan van een alleenstaande meneer in onze gemeente. Meneer (geen kinderen) wilde een half jaar geleden worden opgenomen, omdat hij steeds moeilijker voor zichzelf kon zorgen en daar erg nerveus van werd." Anita heeft geregeld dat hij drie keer per week bezoek krijgt van de thuiszorg om hem te helpen bij de persoonlijke verzorging. Om meneer aan het nieuwe gezicht te laten wennen, was er in het begin zelf elke dag even een inloopmoment.

Meer rust, ook voor mantelzorger
"Ook is bij de gemeente  huishoudelijke verzorging aangevraagd, waardoor enerzijds de mantelzorger minder belast wordt en meneer zelf aanzienlijk rustiger is geworden. Hij ziet er inmiddels een stuk beter uit en heeft naar eigen zeggen minder 'de zenuwen'. Hij staat op de wachtlijst voor Beukeloord en kan nu rustig zijn beurt afwachten totdat er een plekje voor hem vrij is. Kortom: de situatie is nu onder controle. Voor meneer zelf en voor zijn mantelzorger."

Mini-estafette: Anita Verdonk met Wim Ghijsen en Jo Stevens

Op de foto met mantelzorger Wim Ghijsen en cliënt Jo Stevens

Mini-estafette: Anita Verdonk met Bas van der Sloot

Met Bas van der Sloot van Fresh Food Catering uit Ulestraten

Ook op de laatste dag van de mini-estafette heeft Anita nog een paar kiekjes gemaakt. Onderweg kwam ze Bas van der Sloot tegen van Fresh Food Catering uit Ulestraten. Anita: "Bas kookt heerlijke verse maaltijden, die hij vervolgens bij de mensen thuis bezorgt. Ik hoor van mijn cliënten dat het echte smulmaaltijden zijn. Ook de alleenstaande meneer krijgt zijn maaltijden inmiddels van Bas. Ik ben erg blij met dit soort kleine ondernemingen."

Mini-estafette: Team Zorgtrajectbegeleiding Dementie.

Hier staat Anita tot slot na het wekelijkse teamoverleg op de foto met haar collega's Zorgtrajectbegeleiding Dementie.

Meer weten? Kijk op www.hulpbijdementie.nl

Volgende week:  Mini-estafette Meerssen - De week van Tom Weyenberg

Eerdere berichten