Nieuwsbericht Lezing 'De archeologische prehistorie van Meerssen en omgeving nader bekeken'

Publicatiedatum: 05 september 2017 11.15 uur

Reconstructie van een huisplaats van de Bandkeramiek 7000 jaar geleden
Op vrijdag 13 oktober 2017 kunt u in het Erfgoedhuis van Meerssen een lezing bijwonen met de titel 'De archeologische prehistorie van Meerssen en omgeving nader bekeken'. Aanvang 19.30 uur. De lezing wordt gegeven door Jean Pierre de Warrimont.

Over de Lezing

Van 18 juni t/m december 2017 vindt in het Erfgoedhuis Meerssen een tentoonstelling plaats over de archeologische prehistorie van de gemeente Meerssen. In de lezing gaat Jean Pierre de Warrimont dieper in op de tentoonstelling en op de archeologie van Zuid-Limburg. Naast spreker is hij tevens medesamensteller van de bijzondere expositie.

Hij schenkt in de lezing aandacht aan de oudste bewoningssporen van Neanderthalers uit de IJstijd. Deze populatie wordt ± 36.000 jaar geleden opgevolgd door de moderne mens die ook als jager-verzamelaar door het landschap trok. Hieraan kwam ruim 7000 jaar geleden een einde toen de eerste landbouwers van de Bandkeramiek zich hier vestigden. Tijdens de hierop volgende Nieuwe Steentijd verschijnen er landbouwende groepen van bijvoorbeeld de Michelsbergcultuur, de Steingroep en de bekerculturen. De periode tussen 2000-50 voor Christus  - de Bronstijd en IJzertijd - werden veel stenen werktuigen en wapens vervangen: eerst door brons en later door ijzer. Veel prehistorische culturen hebben hier hun sporen achter gelaten. De evolutie van de mens en zijn cultuur is goed te volgen.

  • In welke klimaten en landschappen leefden deze mensen?
  • Wat was de materiële cultuur van deze groepen?
  • Wat waren hun middelen van bestaan?

Deze vragen - maar ook al uw vragen - zal Jean Pierre de Warrimont tijdens zijn lezing beantwoorden.

Over de Spreker

Deze natuurkundig ingenieur en amateur- archeoloog uit Geulle heeft veel belangrijke prehistorische archeologische ontdekkingen op zijn naam staan, waaronder de oudste vindplaats van Nederland in groeve Belvédère in Maastricht. Hij is auteur en mede-auteur van diverse boeken en artikelen over de prehistorie. De heer De Warrimont is bestuurslid van de Eugène Dubois Stichting en winnaar van de archeologieprijs van Limburg: de Guillon Penning.

Praktische informatie

Het Erfgoedhuis Meerssen is gevestigd naast het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), Markt 38 in Meerssen. Ingang via het KCC (Markt 50 Meerssen). Het Erfgoedhuis is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur.  Voor groepsafspraken met een gids kunt u contact opnemen met telefoon 043-3653002. De toegang is gratis. Het gebouw is rolstoelvriendelijk.

Tijdens de lezing staat de koffie voor u klaar. De organisatie van deze lezing is in handen van het Erfgoedhuis Meerssen.

Geen tijd om deze lezing bij te wonen?
Bezoek dan de tentoonstelling over de Meerssense Archeologie op een tijdstip dat het u beter uitkomt.

Afbeelding: Reconstructie van een huisplaats van de Bandkeramiek 7000 jaar geleden.