Gemeente Meerssen | Let op bij het aanbieden van uw gft-afval

Nieuwsbericht Let op bij het aanbieden van uw gft-afval

Gepubliceerd op: 15 december 2021 16:50

De verwerker van het gft-afval uit onze gemeente vindt regelmatig plastic tussen het afval. Het gaat dan om plastic zakken, tasjes of pmd-zakken. Dit is niet toegestaan. Plastic en bioplastic vervuilen het gft-afval. Hierdoor kan het afval niet goed worden verwerkt tot compost. Als er te veel vervuiling in het gft-afval zit, keurt de verwerker het afval af. Dit composteerbare afval verdwijnt dan in de verbrandingsoven waardoor de kosten oplopen en we het afval niet omzetten naar bruikbare compost. Dat is zonde natuurlijk!

Waar moet u op letten?

Zorg dat u alleen gft-afval aanbiedt in de container of emmer. Anders neemt de inzameldienst uw afval niet mee. Dit zijn groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft + e). Gebruik géén plastic zakken om uw afval in te doen.

Om de container of emmer schoon en fris te houden en om vastvriezen te voorkomen, kunt u een laagje krantenpapier, bladeren of zaagsel op de bodem leggen. Of u koopt speciale composteerbare/biologisch afbreekbare zakken. Let er wel op dat de zak een OK-compostlogo of een kiemplantlogo heeft (zie voorbeeld hieronder).

Composteerbaar

Is uw bak niet leeggemaakt?

Dan zat er waarschijnlijk plastic of restafval in. Geen nood; haal het plastic en ander restafval eruit en bied de bak de volgende inzamelronde opnieuw aan.

Download de Milieu App

In de Milieu App vindt u meer informatie over welk afval in welke bak hoort. Kijk daarvoor bij de 'afvalscheidingswijzer'. Ook uw digitale afvalkalender vindt u in deze app. Let op: vanaf volgend jaar ontvangt u geen papieren afvalkalender meer. Wilt u deze toch ontvangen? Neem dan contact op met den gemeente via 14 043, kies optie 4 'geprinte afvalkalender ontvangen'.