Gemeente Meerssen | Let op! Stookalert 23 januari 2022: stook geen hout in de provincie Limburg

Nieuwsbericht Let op! Stookalert 23 januari 2022: stook geen hout in de provincie Limburg

Gepubliceerd op: 23 januari 2022 12:15

stookalert
Het RIVM roept op om op zondag 23 januari 2022 in de provincie Limburg geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK's, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Ongunstig weer

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, zorgen dat de rook blijft hangen. Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden.

Stookwijzer

Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu). Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert