Gemeente Meerssen | Let op! Stookalert 15 december 2022: stook geen hout in de provincie Limburg

Nieuwsbericht Let op! Stookalert 15 december 2022: stook geen hout in de provincie Limburg

Gepubliceerd op: 15 december 2022 13:05

stookalert 15-12-2022
Het RIVM adviseert om op 15 december 2022 in Limburg geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Het advies geldt niet voor mensen die een kachel als hoofdverwarming gebruiken, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK's, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.

Verwachting

Komende nacht, van woensdag 14 naar donderdag 15 december, wordt er weinig wind verwacht in het zuiden van het land. Naar verwachting zal in de loop van donderdagochtend 15 december de wind toenemen, waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert