Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Kunstenaar Maarten Vaessen presenteert zijn kunstwerk 'Aigle'

Gepubliceerd op: 04 december 2018 09:00

Het kunstwerk 'Aigle' staat sinds 25 oktober op de rotonde Fregatweg/Meerssenhovenweg. De maker is beeldend kunstenaar Maarten Vaessen, geboren in Heythuijsen, nu woonachtig in Kessenich (B). Op zaterdag 1 december werd dit kunstwerk in café Regina te Bunde officieel gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor raadsleden, familie en vrienden van de maker, andere beeldende kunstenaars en overige belangstellenden.

Kunstwerk Aigle

Wethouder Kunst & Cultuur Jan Gulikers opende de bijeenkomst en gaf uitleg over de wijze waarop de keuze is gemaakt voor dit kunstwerk. Het ontwerp van Maarten Vaessen werd als beste gekozen uit 34 inzendingen. Het kunstwerk verbeeldt een overvliegende adelaar ('aigle' in het Frans), gemaakt van ijzer. Achterliggende gedachte van het kunstwerk is dat Meerssen vanuit de lucht bezien pas echt tot leven komt. Het kunstwerk 'Aigle' staat op de grens van de gemeente Meerssen, centraal op een belangrijke toegangsweg. Vanuit het perspectief van de overvliegende adelaar is dan te zien hoe Maas, Geul en A2 naar Meerssen leiden. De adelaar komt daarnaast ook voor in het wapen van de gemeente Meerssen, herinnerend aan de vroeg-Middeleeuwse periode dat de nederzetting Marsana bij het Duitse rijk hoorde.

Kunstwerk Aigle

Kunstenaar Maarten Vaessen legde aan de hand van een fotopresentatie uit hoe zijn werk tot stand is gekomen. "De opdracht van de gemeente Meerssen is mijn grootste opdracht tot nu toe. De afmetingen van het werk en het plaatsen op de rotonde maakten het tot een spannende onderneming, maar alles is zonder problemen verlopen''. Een opmerkelijk feit werd door de kunstenaar aangestipt: "Vandaag is het 1 december, de feestdag van de St. Eligius, patroonheilige van de smeden en metaalbewerkers, waartoe ik mijzelf reken. Mooi dat juist op deze dag mijn werk in de belangstelling staat!" aldus Maarten Vaessen.

Na de presentatie ging het gezelschap naar de rotonde aan de Fregatweg om het kunstwerk ter plekke te bekijken. De aanwezigen waren het erover eens dat het kunstwerk eigenlijk in de avonduren belicht moet worden, zodat het ook dan te zien is en tot zijn recht kan komen.

Foto's: Karel Curvers, Meer Vandaag