Gemeente Meerssen | Koninklijke Erepenning voor Harmonie en Drumband Sint Agnes Bunde

Nieuwsbericht Koninklijke Erepenning voor Harmonie en Drumband Sint Agnes Bunde

Gepubliceerd op: 29 september 2019 15:00

Tijdens dit weekend viert Harmonie en Drumband Sint Agnes haar 100 jarig bestaansfeest. Bij gelegenheid van dit bijzondere jubileum ontving de Harmonie en Drumband uit handen van burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz de Koninklijke Erepenning. De uitreiking vond plaats tijdens de jubileumreceptie op zondag 29 september bij Dolmans Landscaping aan de Pasweg in Bunde.

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning kan worden gezien als de Koninklijke Onderscheiding voor verenigingen, stichtingen en instellingen. De Erepenning werd in 1965 ingesteld door koningin Juliana en symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de verenigingen, stichting of instelling. Uitreiking van een Erepenning vindt alleen plaats bij een 50-jarig jubileum of een veelvoud van 25 jaar daarvan.

Een vereniging kan de Koninklijke Erepenning zelf aanvragen bij de burgemeester van de vestigingsplaats. De burgemeester stuurt de aanvraag vervolgens voorzien van een advies naar Commissaris van de Koning. De Commissaris van de Koning informeert de burgemeester weer over de beslissing van de Koning. Als de Koning een Erepenning toekent, mag de vereniging op zijn briefpapier of gedrukte stukken melding maken van de onderscheiding in woord en/of beeld.

Geschiedenis Harmonie en Drumband Sint Agnes

De huidige harmonie en drumband werd oorspronkelijk in 1919 opgericht als fanfare. In de kleine gemeenschap van Bunde werd daarmee voldaan aan een grote behoefte. Vanaf de beginjaren nam de fanfare deel aan muziekwedstrijden en werd regelmatig met een eerste prijs bekroond. Door de oorlog werd de fanfare gedwongen te stoppen. Maar na de oorlog werd de draad weer opgepakt. In 1947 werd de fanfare omgevormd in een harmonie en 10 jaar later werd de slagwerkgroep van de harmonie opgericht.

Sinds 1952 neemt Harmonie Sint Agnes deel aan vele concoursen en wint met regelmaat mooie prijzen. Sinds 1979 hanteert dirigent Jacques Claessens zeer succesvol de baton. De heer Claessens ontvangt op zaterdag 28 september uit handen van burgemeester Clermonts-Aretz een Koninklijke Onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Springlevend

Ook na 100 jaar is Harmonie en Drumband Sint Agnes een bloeiende muziekvereniging met veel spirit en betrokkenheid van zowel de jeugd als de senioren. De harmonie verzorgt zelf de muzieklessen voor de leden, de jeugdleden, de leden van de slagwerkgroep en de Bungelkes (de jongste leden). Tot ver buiten de grenzen van onze gemeente is de vereniging een graag geziene gast en luistert tal van maatschappelijke activiteiten muzikaal op. De harmonie en drumband voorzien in een behoefte van jong en oud om gezamenlijk te musiceren en draagt daarmee al sinds 100 jaar bij aan de gemeenschapszin en het behoud van de samenhang in de gemeenschap.