Gemeente Meerssen | Kinderen basisschool de Bundeling in Bunde aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

Nieuwsbericht Kinderen basisschool de Bundeling in Bunde aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

Gepubliceerd op: 06 mei 2024 10:10

 

e-waste race
De gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul organiseren dit jaar voor het eerst de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke actieperiode. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

De E-waste Race

Negen basisscholen uit de gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu's ingeleverd worden. Kunnen de batterijen uit de apparaten gehaald worden? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Maastricht, Meerssen & Valkenburg aan de Geul vindt plaats van 20 mei tot 13 juni. Al het ingezamelde e-waste komt terecht bij gerenommeerde recyclers, zodat het hergebruikt of gerecycled kan worden.

Binnen onze gemeente doet basisschool de Bundeling in Bunde mee. De race gaat voor hen van start vanaf 20 mei.