Nieuwsbericht Juridisch vragenuur in Ontmoetingspunt de Ketel

Publicatiedatum: 09 januari 2018 15.45 uur

Fleur Smeets
Heeft u juridische vragen? Vanaf vrijdag 26 januari 2018 kunt u elke twee weken op vrijdagmiddag in ontmoetingspunt de Ketel terecht tijdens het Juridisch Vragenuur. Juriste Fleur Smeets staat u dan met raad en daad bij en probeert u op weg te helpen.

Vrijwilliger

Fleur Smeets woont in Meerssen en wil zich graag als vrijwilliger in de Ketel inzetten en mensen op weg helpen bij hun juridische vraagstukken. Veel mensen weten niet hoe het Nederlandse rechtssysteem werkt. In veel gevallen kunnen mensen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Mensen roepen nog te vaak : "Juridisch advies of een advocaat kan ik niet betalen!" Uiteindelijk kunnen ze dan niet voor hun recht opkomen en blijven problemen onopgelost.  Daarnaast is het voor velen een enorme drempel om te bellen met een jurist of advocaat of om een kantoor überhaupt binnen te wandelen.  Fleur wil advies toegankelijk maken en laagdrempelig houden en mensen begeleiden bij hun probleem.

Advies, tips of doorverwijzing

Het advies van Fleur tijdens het spreekuur is gratis. Als het probleem of het vraagstuk tijdens het spreekuur kan worden opgelost, is dat mooi.  Juridische vraagstukken zijn echter niet altijd eenvoudig. Dan geeft Fleur u tips en handvaten als u het probleem zelf zou kunnen oplossen.  Lukt dit niet, dan verwijst ze u door naar een advocaat of bekijkt in hoeverre Flegal (www.flegal.nl) - het bedrijf waar Fleur ook werkzaam is - u van dienst kan zijn. Alles gebeurt altijd in overleg met u. Informatie wordt ook nooit gedeeld met derden zonder uw uitdrukkelijke toestemming.

Voor wie is het juridisch vragenuur bedoeld?

Het vragenuur is in eerste instantie bedoeld voor bezoekers van de Ketel. Daarnaast voor minderbedeelden en voor kleine zelfstandige ondernemers uit de gemeente Meerssen.  Voor ieder probleem mag men zich één keer aanmelden. De juriste beoordeelt vervolgens of iemand voor datzelfde probleem nóg een keer gebruik mag maken van het spreekuur. Ze willen immers proberen zoveel mogelijk mensen met raad en daad te woord te staan tijdens het spreekuur.  Resultaat kan Fleur u nooit beloven en dat mag ook niet. Maar oprechte inzet en hulp kan ze u wel bieden..

Enkele voorbeelden van vraagstukken waarvoor u terecht kan:

  • Ik heb een probleem met mijn huurbaas/verhuurder. Hoe kan ik dit oplossen?
  • Ik heb een belastingaanslag ontvangen. Moet ik dit betalen? Kan ik kwijtschelding krijgen? Klopt het bedrag?
  • Mijn ex-echtgenoot weigert alimentatie te betalen. Wat nu?
  • Ik moet toeslagen terugbetalen. Hoe kom ik erachter of dit klopt of niet?
  • Mijn uitkering is stopgezet. Wat kan ik hier aan doen?
  • Ik word gekort op mijn uitkering. En nu?
  • Ik heb een probleem met mijn buren. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
  • Maar ook: Ik heb een dagvaarding ontvangen en moet voor de rechter verschijnen. Wat kan ik verwachten? Wat moet ik doen?
  • Een deurwaarder is bij mij geweest. Ben ik verplicht om alles te betalen of is een regeling nog mogelijk?

Eerste Juridisch Vragenuur in de Ketel

Wanneer? vrijdag 26 januari van 13.30-14.30 uur.
Locatie: Ontmoetingspunt de Ketel, Pastoor Dominicus Hexstraat 70 in Meerssen

Waar kunt u zich aanmelden?

Wilt u gebruikmaken van het juridisch vragenuur? Meld u dan even aan via  ketel@flegal.nl.