Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Joseph en Anne Mommers ontvangen postuum Marsna Erepenning voor redden joods echtpaar Zeligman

Gepubliceerd op: 22 september 2019 10:00

Op zaterdag 21 september vierde de gemeente Meerssen 75 jaar bevrijding met een Bevrijdingsconcert op het binnenplein van het bestuurscentrum. Tijdens deze bijzondere avond reikte burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz postuum de Marsna Erepenning van Verdiensten der gemeente Meerssen uit aan Joseph en Anna Mommers. Michel Mommers nam de Erepenning namens zijn overleden ouders in ontvangst. Het echtpaar Mommers ontving de Erepenning als enorme erkentelijkheid voor het feit dat zij 19 maanden lang tijdens de Tweede Wereldoorlog het joodse echtpaar Albert en Eva Zeligman lieten onderduiken op zolder van hun bakkerij. Het echtpaar Zeligman overleefde zo de oorlog.

Postuum Marsna Erepenning voor echtpaar Mommers
Foto: Karel Curvers, Meer Vandaag

Onderduikers bij Bakkerij Mommers

Joseph en Anna Mommers hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog zonder aarzeling hulp geboden aan het Joodse echtpaar Albert en Eva Zeligman. Op de zolder van de bakkerij van de familie Mommers aan de Bunderstraat in Meerssen hebben Albert en Eva Zeligman 19 maanden ondergedoken gezeten. Joseph en Anna Mommers hebben voor hun hulp aan het Joodse echtpaar nooit een officiële blijk van erkenning mogen ontvangen. Om het echtpaar Mommers alsnog te bedanken voor hun moed ontvangen zij postuum de Marsna Erepenning.

Joodse onderduikers overleefden de oorlog

Zoals zoveel joden tijdens de oorlog hadden ook Eva en Albert Zeligman uit Meerssen een oproep gekregen om zich voor deportatie te melden op station Maastricht. Eva deed op de dag van vertrek (25 augustus 1942) net alsof ze erg ziek was en niet kon reizen. De nazi's geloofden haar en stuurden haar samen met haar man terug naar huis. Het echtpaar Zeligman runde een slagerij aan het Weerterbroek (nu: Sint Josephstraat), vlak in de buurt van bakkerij Mommers (Bunderstraat). Albert Zeligman was er zeker van dat de Duitsers hen opnieuw zouden oproepen voor deportatie. Dit zei hij ook tegen bakker Joseph Mommers die bij de familie Zeligman brood bezorgde. Joseph Mommers en zijn vrouw Anna boden hen aan naar de bakkerij te komen als het dreigde zover te komen. Op een winterse avond in februari 1943 stond het echtpaar Zeligman voor de deur van bakkerij Mommers. Daar werden ze binnengelaten om er vervolgens 19 maanden onder te duiken.

Echtpaar Zeligman
Het echtpaar Zeligman

Het nieuws van het verdwenen joodse echtpaar ging als een lo­pend vuurtje door het dorp. In de bakkerij van de fami­lie Mommers spraken klanten over het tragische lot van de slager en zijn vrouw. Joseph en Anna Mommers deden of zij nergens van wisten. Zij liepen groot gevaar, net als hun kinderen. Het personeel werd door Anna Mommers op een afstand gehouden. Als er bezoek over de vloer kwam, was ze doodsbang dat iemand de onderduikers zou ontdekken.

voormalige bakkerij Mommers
De voormalige bakkerij Mommers

In september 1944 kwam de verlossing: de bevrijding van Meerssen. Voor Anna en Joseph Mommers was het hoofdstuk oorlog afgesloten. En het joodse echtpaar? Dat ging zijn eigen weg. Eva Zeligman stierf op 25 januari 1955 in Meerssen. Haar man vertrok naar Den Haag waar hij een jaar later op 28 augustus overleed. Albert Zeligman en zijn vrouw waren de laatsten die op het Joodse kerkhof in Meerssen zijn begraven.