Nieuwsbericht Jodiumtabletten in de brievenbus voor kinderen tot 18 jaar

Publicatiedatum: 02 oktober 2017 12.35 uur

Veiligheidsregio
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. Het ministerie biedt de tabletten aan om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden, zijn ze bij een kernongeval direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Overigens is de kans op een kernongeval heel klein. De kans op een kernongeval met gevolgen voor Limburg is nog veel kleiner.

Wie krijgen jodiumtabletten?

In de zone van 20-100 km rondom een kerncentrale ontvangen huishoudens met kinderen tot 18 jaar op 3 oktober een vooraankondiging in hun brievenbus. Tussen 10 en 24 oktober ontvangen zij per post een doosje jodiumtabletten. Ongeboren baby's en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium. De kans op schildklierkanker door radioactief jodium neemt af naarmate mensen ouder zijn.

In Noord- en Midden-Limburg vallen de gemeenten Beesel, Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond en Weert in de zone van 20-100 km vanaf de Belgische kerncentrale Tihange en/of Doel. In Zuid-Limburg liggen alle gemeenten in de  20-100 km zone van de kerncentrale Tihange. Zwangere vrouwen kunnen ter bescherming van hun ongeboren kind vanaf eind oktober jodiumtabletten bij de apotheek of drogist kopen. Zij ontvangen hierover informatie van hun verloskundige/gynaecoloog. Jodiumtabletten zijn na de landelijke verspreiding  ook te koop bij apotheek of drogist voor mensen die niet tot de doelgroep behoren. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95.

Waarvoor zijn jodiumtabletten?

Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Bijvoorbeeld radioactief jodium. Dit kan onder andere via inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Door een jodiumtablet in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met 'gewoon' jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op. Het risico op schildklierkanker neemt daardoor af. In de bijsluiter in het doosje vindt u meer (medische) informatie over jodiumtabletten. De overheid zal duidelijk aangeven wanneer jodiumtabletten moeten worden ingenomen. Dit gebeurt via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (www.limburgveilig.nl en www.vrzuidlimburg.nl) en de calamiteitenzender L1.

Voorbereiding op kernongeval

Jodiumtabletten beschermen alléén tegen de gevolgen van radioactief jodium. Ze bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval kunnen vrijkomen. Daarom kan de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen, zoals schuilen en maatregelen om te voorkomen dat voedsel dat besmet is met radioactieve stoffen wordt gegeten. De Limburgse veiligheidsregio's bereiden zich voor op verschillende risico's. Denk aan een stroomstoring, extreem weer, brand of overstroming, maar ook een ongeval in een kerncentrale. De dichtstbijzijnde kerncentrales voor Limburg liggen beiden in België, te weten Tihange en Doel. Deze kerncentrales voldoen aan strenge (internationale) veiligheidseisen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over jodiumtabletten: