Gemeente Meerssen | Jeugdlintjes Gemeente Meerssen

Nieuwsbericht Jeugdlintjes Gemeente Meerssen

Gepubliceerd op: 26 april 2023 19:15

Jeugdlintje
Op woensdagmiddag 26 april 2023 reikten burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz en wethouder Inge Smeets een jeugdlintje uit aan maar liefst vijf jongeren uit de gemeente Meerssen:

  • Alyssa Dorregeest uit Bunde
  • Ivy Tilly uit Ulestraten
  • Yowi Janssen uit Ulestraten
  • Roy Schmets uit Meerssen
  • Jord Verstappen uit Meerssen

Van harte proficiat!

Achtergrond


Alyssa Dorregeest uit Bunde

Alyssa Dorregeest

Alyssa zit in de tweede klas van het Stella Maris College. Zij zet zich al vanaf toen ze 6 jaar oud was in voor het goede doel. Ze bakte samen met haar moeder wafels en pindarotsjes. De opbrengst hiervan (75 euro) werd geschonken aan het Glazen Huis. Een jaar later maakte Alyssa kerstcadeautjes voor de kinderen van gezinnen die het financieel moeilijk hadden.

De acties van Alyssa groeiden elk jaar in omvang. In eerste instantie werden de spullen zelf betaald. Maar omdat de acties steeds groter werden, benaderde Alyssa sponsoren, o.a. winkeliers. Via social media worden gezinnen geselecteerd die in aanmerking komen voor acties van Alyssa. Verleden jaar was de actie zo gegroeid dat hulp van anderen werd ingeroepen. Door de actie van Alyssa vonden vorig jaar 45 kinderen een kerstcadeautje onder hun kerstboom. De acties van Alyssa zorgen ervoor dat leeftijdsgenootjes zich bewust worden van omstandigheden waaronder sommige kinderen leven.

Het grote hart van Alyssa is inmiddels op veel plaatsen bekend. Zo werd ze gevraagd door stichting Ruggesteun om mee te werken aan de kerstmiddag en speelde ze voor Piet op het Landgoed van de Sint in Schinveld vanaf de intocht tot aan 5 december. Alyssa is een voorbeeld en stimulans voor haar leeftijdsgenootjes om zich in te zetten voor een goed doel.

Ivy Tilli uit Ulestraten

Ivy Tilli

Ivy Tilli zit in groep 8 van basisschool de Triangel in Ulestraten. In 2018 bracht Ivy al door haar zelf samengestelde voedselpakketten naar de actie van Ruggesteun in Beukeloord.

Na het overlijden van een schoolgenootje besloot ze haar paardenstaart af te knippen en te doneren aan de stichting Haardonor. Vanaf dat moment wilde ze meer gaan betekenen voor anderen, en met name voor zieke kinderen.

Het afgelopen jaar heeft ze samen met haar moeder weken aan een stuk gebakken. Haar baksels brachten in totaal 511 euro op voor de Stichting KiKa. In juni gaf ze een presentatie over KiKa aan haar klasgenootjes om zo aandacht hiervoor te vragen. In november/december 2022 zette Ivy weer een bakactie op: de opbrengst werd besteed aan twee voedselpakketten voor de stichting Ruggesteun. Ook dit jaar (2023) zet Ivy weer een bakactie op. De opbrengst zal dit keer gedoneerd worden aan de Make a Wish Foundation, de stichting die zich bezighoudt met het vervullen van wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte.

Ivy is een voorbeeld en stimulans voor haar leeftijdsgenootjes om zich in te zetten voor een goed doel. Basisschool De Triangel maakt de acties van Ivy bekend via het schoolblad en het online platform voor de ouders. Ivy hoopt dat haar ideeën andere kinderen zullen aansporen om actie te ondernemen voor een goed doel.

Yowi Janssen uit Ulestraten

Yowi Janssen

Yowi Janssen zit in de vierde klas van het Stella Maris College. Sinds 2019 is hij actief als vrijwilliger op de gesloten afdeling van Beukeloord (sinds de opname van zijn opa). Hij helpt mee bij de maaltijden en bij activiteiten. In 2022 heeft Yowi een verwarde cliënt van Beukeloord opgevangen in het centrum van Meerssen en teruggebracht naar Beukeloord.

Yowi assisteert bij het volleybalteam voor senioren en speelt zelf daarin mee. Hij heeft veel aandacht voor de oudere mens en knapte bijvoorbeeld geheel spontaan de tuin van zijn oppas-oma op, die vol met onkruid stond. Vanaf zijn twaalfde loopt Yowi mee met het V-team van de Nijmeegse Vierdaagse. Die V staat voor vrede, vrijheid en vriendschap.

Hij is lid van het JO16 team van RKUVC en mist geen training. Sterker nog, hij is zelfs aanwezig om zijn teamgenoten aan te moedigen als hij door een breuk van zijn sleutelbeen zelf niet kan meetrainen.
Daarnaast is hij vanaf zijn tiende lid van de Koninklijke Fanfare Concordia, de Wieker Fanfare Sint Franciscus en het Zaate Herremenieke 'Hel, Hoeg en Zaat' uit Maastricht.

Yowi is bijzonder zorgzaam en attent voor ouderen en brengt zichtbare vreugde en blijdschap door zijn aandacht.

Roy Schmets en Jord Verstappen uit Meerssen

Roy Schmets en Jord Verstappen uit Meerssen

Roy Schmets is student aan de Zuyd Hogeschool en lid en vrijwilliger bij BC Dunatos. In een tijd waarin het steeds lastiger is om vrijwilligers te vinden, die niet alleen incidenteel maar structureel bereid zijn te helpen, is Roy een van de positieve uitzonderingen.

Roy was 16 jaar toen hij startte met het trainen van het U12 team van BC Dunatos. Al snel werkte hij als zelfstandig trainer. Roy is drie keer per week present als trainer/coach van de U16. Naast de trainingen is hij ook coach van het team bij de wedstrijden. Ter bevordering van de Teambuilding organiseert Roy elk seizoen activiteiten voor het team. In coronatijd nam hij trainingsoefeningen op en stuurde ze naar de teamleden. Zelfs de teamactiviteiten werden voortgezet op digitale wijze via een pubquiz en bingo.

Sinds het einde van vorig seizoen is Roy ook bestuurslid en beheert hij zelfstandig het secretariaat van BC Dunatos. Hij helpt mee bij het ophalen van oud papier, is lid geworden van de kampcommissie en is verantwoordelijk voor kleding en materiaalbeheer. Hij organiseerde het oliebollentoernooi op 30 december en zorgt daarmee voor goede PR van de club. Dat resulteerde in 50 nieuwe leden.

Ondanks zijn drukke agenda door school, bijbaan, zelf sporten en op stap gaan, kan Dunatos toch altijd op Roy rekenen! Ook bij incidentele clubactiviteiten is Roy altijd bereid om te helpen.
Een voorbeeld voor velen en hopelijk inspireert hij zijn teamgenoten om ook vrijwilliger te worden.

Jord Verstappen is van huis uit betrokken bij Dunatos. Hij is student aan het Vista College en vrijwilliger bij BC Dunatos. Als jong broekie begon hij als coach, samen met zijn oma en zus. Als snel werd hij zelfstandig coach en trainde hij een U16 team. Jord is actief als basketballer en staat als trainer/coach drie keer per week klaar voor zijn team. Hij staat altijd klaar om de handen uit de mouwen te steken bij clubactiviteiten. Hij fluit of jureert bij wedstrijden en is lid van de activiteitencommissie. Jord is ook altijd bereid te helpen om sponsorgelden binnen te halen voor de club. Zo steekt hij bijvoorbeeld graag de handen uit de mouwen als er barpersoneel wordt gevraagd.

Ondanks zijn drukke agenda door zijn opleiding bij het Vista college, zijn bijbaan, zelf sporten bij de senioren en op stap gaan, staat Jord altijd klaar om te helpen en kan de club op hem rekenen. Dunatos hoopt dat het enthousiasme en de inzet van Roy en Jord de teamgenoten inspireert en stimuleert om ook vrijwilliger te worden.

Foto's: Aron Nijs