Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Informatie van de LLTB

Gepubliceerd op: 16 januari 2019 16:05

LLTB
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is de belangenorganisatie voor boeren en tuinders in Limburg. Graag vertellen zij meer over de verschillende agrarische sectoren die onze regio rijk is.

In de melkveehouderij bestaan de werkzaamheden voornamelijk uit het verzorgen van het melkvee op stal. Wist u dat een koe pas melk geeft als een kalfje is geboren en dat deze melkproductie na zo'n tien maanden afneemt? Na een rustperiode van twee maanden wordt hopelijk weer een kalfje geboren en start het productieproces weer opnieuw.

Koeien in topconditie

In de winter eten onze koeien het ingekuilde voer dat in de zomer en herfst wordt geoogst. Inkuilen wil zeggen dat men het gemaaide gras op het land laat drogen en na een paar dagen op een hoop rijdt en dan luchtdicht verpakt, zodat het gras niet bederft. In feite zijn onze koeien topsporters die een uitgebalanceerd voerrantsoen krijgen voorgeschoteld! Hiervoor komt een voerspecialist naar de bedrijven die het eigen ruwvoer aanvult met de juiste krachtvoeders. Onze koeien blijven zo in topconditie.

Tijd voor onderhoud

Akkerbouwers zijn in de winter op de boerderijen bezig met onderhoud van machines. Het nieuwe teeltseizoen staat voor de deur en er worden bemestingsplannen gemaakt, zaaizaden en pootaardappels besteld. Voor een goede teelt is het belangrijk dat met gezond zaai- en pootgoed wordt gewerkt. Onze leveranciers voegen ieder jaar nieuwe rassen toe aan het assortiment zaaizaden.

De laatste jaren is in onze regio een opmars van zaaiuien gaande. Dit is voor Zuid-Limburg een redelijk nieuwe teelt. Deze uien gedijen goed op onze lössgronden. Tijdens de oogst - omstreeks september - ervaar je dan die typische uiengeur rond deze akkers, maar hierover bericht LLTB later meer.

Vindt u deze korte verhalen interessant en wilt u meer weten over de agrarische sector in uw omgeving? Neem dan eens een kijkje op www.boerderijeducatielimburg.nl. Er zijn in Limburg zo'n 32 boerderijen waar u voor een bezoekje terecht kunt.