Gemeente Meerssen | In aanloop naar de verkiezingen: Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz

Nieuwsbericht In aanloop naar de verkiezingen: Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz

Gepubliceerd op: 09 februari 2022 11:05

Op woensdag 16 maart mogen we stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Dat lijkt nog ver weg, maar sommige mensen zijn nu al aan het werk voor de verkiezingen. Politieke partijen zijn natuurlijk met hun programma bezig, maar ook binnen de muren van het gemeentehuis worden er bergen werk verzet. In deze serie geven we u graag een kijkje achter de schermen. In de eerste aflevering is burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz aan het woord.

Burgemeester Clermonts-Aretz

Regels en protocollen

Het duurt nog zo'n vijf weken voordat we weer naar het stemhokje mogen, maar waar bent u nu al mee bezig? "We zijn druk met de voorbereidingen, want er komt veel bij kijken. Alles is aan regels en protocollen gebonden, om zo het democratisch proces te garanderen." De burgemeester heeft daarom bijvoorbeeld regelmatig overleg met Burgerzaken, de afdeling die nauw betrokken is bij alle officiële regelzaken rondom de verkiezingen.

Deskundigen

In aanloop naar de verkiezingen moeten enkele wettelijk verplichte stappen gezet worden. Een voorbeeld hiervan is de zitting van het gemeentelijk centraal stembureau. Deze zitting is vanwege de vaststelling en de nummering van de kandidatenlijsten. "Dat moet heel zorgvuldig gebeuren. Zo'n zitting is openbaar, maar inwoners kunnen hier vanwege corona deze keer niet lijflijk bij aanwezig zijn. Daarom maken we een live-verbinding online om dat toch mogelijk te maken. Daardoor moeten we nadenken over vragen zoals 'hoe kan iemand bezwaar maken?' en 'wat als de techniek ons in de steek laat, is er dan een back up?' We hebben gelukkig hele deskundige mensen die ervoor zorgen dat al die processen goed verlopen."

Een stem voor iedereen

Vanwege corona kunnen mensen straks ook op maandag 14 en dinsdag 15 maart gaan stemmen. "Dat is landelijk zo geregeld en in de gemeente Meerssen zijn op die dagen dan ook vier stembureaus open. Iedere kiezer mag hier gebruik van maken. Als extra hebben we een mobiel stembureau dat de drie zorginstellingen van onze gemeente bezoekt. We vinden het namelijk heel belangrijk dat iedereen de mogelijkheid krijgt om straks zijn of haar stem te laten horen."