Gemeente Meerssen | Hulp aan Oekraïnse vluchtelingen

Nieuwsbericht Hulp aan Oekraïnse vluchtelingen

Gepubliceerd op: 07 maart 2022 12:30

Oekraïne
We krijgen op dit moment vragen van inwoners over de mogelijkheid om Oekraïense vluchtelingen te helpen. VluchtelingenWerk Nederland lanceerde woensdag 2 maart speciaal hiervoor de website www.nederlandvoorvluchtelingen.nl. Hier vindt u allerlei informatie hoe u kunt helpen. 

Vraag en aanbod 

Veel mensen willen graag vrijwilligerswerk doen, een kamer aanbieden voor een vluchteling of spullen brengen. Allerlei hulporganisaties en overheidsinstanties zijn hier nu druk mee bezig. Op de website www.nederlandvoorvluchtelingen.nl komen vraag en aanbod samen. 

Daarnaast is op de website informatie te vinden over de opvang van Oekraïners. Oekraïense vluchtelingen mogen, in tegenstelling tot andere vluchtelingen, zonder visum legaal in Nederland blijven. Het is daarom voor de meeste Oekraïners niet nodig om asiel aan te vragen. Maar ze hebben wel opvang en voorzieningen nodig. Het is nog niet duidelijk welke rechten en plichten Oekraïense vluchtelingen straks precies krijgen. Het organiseren van de opvang van Oekraïners is daarom op veel vlakken anders dan voor andere vluchtelingen. Overheidsinstanties en hulporganisaties maken de komende tijd afspraken over wie welke rol op zich neemt in deze nieuwe situatie.

Vragen? 

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen aan de gemeente Meerssen? Mail deze dan naar oekraine@meerssen.nl