Gemeente Meerssen | Hoe voorkomt u de vakantieleesdip bij kinderen?

Nieuwsbericht Hoe voorkomt u de vakantieleesdip bij kinderen?

Gepubliceerd op: 12 augustus 2020 11:00

leesdip

Voor veel volwassenen is de zomervakantie hét moment om weer eens een boek open te slaan. Terwijl kinderen vaak juist minder lezen in de vakantie. Hierdoor zakken kinderen soms in hun leesniveau. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen zelfs één of twee leesniveaus kunnen terugvallen. Dat is jammer, zeker als je daar een heel schooljaar voor hebt gewerkt. Maar wat kun je in de vakantie samen doen tegen de vakantieleesdip?

Wat doet bibliotheek Meerssen aan de vakantieleesdip?

In het kader van vakantielezen deelde Bibliotheek Meerssen speciaal voor de zomervakantie aan de kinderen van groep 3 en 4 van alle scholen in gemeente Meerssen een vakantieleestas uit met een vakantieboekje met puzzels, raadsels, verhaaltjes en meer. Want door een kwartier vrij lezen per dag, leert een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar én scoort het beter op school. Wist u trouwens dat kinderen tot 18 jaar gratis lid kunnen worden van onze bieb? U betaalt eenmalig € 3,- inschrijfgeld én deze zomer ontvangen kinderen een wuppie cadeau. Maar wat kunt u nog meer doen om lezen in de vakantie te stimuleren?

Lees wat je leuk vindt

Het maakt niet uit wat je leest, als je maar plezier hebt in wat je leest. Dat kan een 'gewoon' leesboek zijn maar ook een moppenboek, stripboek, informatief boek, sprookjesboek, samenleesboek, tijdschrift, kookboek, de krant of een luisterboek.

Uitje naar de bieb

Ontdek waar je kind warm voor loopt door samen naar de bieb te gaan. Maak er een gezellig uitje van en neem er de tijd voor met een drankje in het leescafé. Kijk ook eens bij de tijdschriften of stripboeken in de bieb.

VakantieBieb-app

Een gratis app vol e-books en luisterboeken. Je kunt de app downloaden t/m 31 augustus. Ook als je geen lid bent van de bieb. Kijk op www.vakantiebieb.nl. 

Half(lees)uurtje later naar bed

Bijna elk kind blijft graag op. Hoe later naar bed, hoe beter. Stel het volgende voor: 'of je gaat om acht uur naar bed en dan meteen slapen óf je gaat om acht uur naar bed en dan mag je nog een half uurtje lezen'.

Voorlezen aan..

Lees voor aan je opa of oma, huisdieren of knuffels. Een geduldig en trouw publiek.

Vakantie(dag)boek

Laat uw kind een dagboek van de vakantie maken of koop een leuk vakantieboek met opdrachten. Daag het kind uit om er elke dag iets in te schrijven en tekenen. Nog geen vakantieboekje? Kom naar de bibliotheek Meerssen en haal een gratis vakantieboekje en/of word gratis jeugdlid.