Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Hockey Vereniging Meerssen is stroomneutraal en klaar voor een duurzame toekomst

Gepubliceerd op: 02 mei 2019 10:40

HVM
Hockey Vereniging Meerssen (HVM) is de eerste stroomneutrale sportvereniging in onze gemeente. In de afgelopen periode zijn 24 LED armaturen geplaatst ter vervanging van de 40 halogeen armaturen. Ook de overige lampen van de accommodatie in het clubhuis en de kleedlokalen zijn vervangen voor energiezuinige LED verlichting. De stroom die nodig is, wekt de vereniging op met 54 zonnepanelen op het dak van het clubhuis. Zo gaat HVM bewuster om met haar energieverbruik en wordt stroom bespaart. Op zaterdag 4 mei wordt het duurzaamheidsproject feestelijk afgesloten. Aanvang 14.30 uur. Gedeputeerde Ger Koopmans (Sport) van de Provincie Limburg ontsteekt samen met wethouders Jan Gulikers (Accommodatiebeleid, vrijwilligerszaken) en wethouder Paul Sanders (Milieu, duurzaamheidsbeleid en energie) symbolisch de duurzame veldverlichting.

Besparing

De vereniging bespaart zo elk jaar 33.000 kWh grijze stroom. Dit komt jaarlijks neer op zo'n 18.500 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Ter vergelijking: als de vereniging niet zou verduurzamen, maar wel deze uitstoot zou willen compenseren, hadden ze meer dan 900 volwassen eiken moeten planten. Dat komt neer op 4,6 hockeyvelden gevuld met volwassen eiken.

Mede mogelijk gemaakt door

Dit project werd mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Rijksoverheid en de Provincie Limburg. De Subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame Energie Sportaccommodaties (EDS) heeft voor € 39.000 bijgedragen. Provincie Limburg heeft actief bijgedragen aan de realisatie van dit project door het verlenen van subsidie im het kader van Duurzame maatschappelijke organisaties 2017-2018, ter hoogte van € 25.000. Het resterende bedrag werd door de vereniging zelf bekostigd door het afsluiten van een Groenlening bij de Rabobank. De coördinatie van dit project was in handen van Sportief Opgewekt.

Voorafgaand aan de feestelijke afsluiting wordt de jeugd van HVM getrakteerd op een hockeyclinic. Ook deze clinic staat in het teken van duurzaamheid. De jeugd zamelt geld in voor het Jeugdfonds voor de Sport.