Nieuwsbericht Heuvellandgemeenten in actie tegen overgewicht

Publicatiedatum: 08 juli 2016 08.00 uur

Op woensdag 6 juli hebben de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals en Valkenburg a/d Geul het convenant JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) Heuvelland ondertekend. Uniek, want het is de eerste keer dat gemeenten in Limburg regionaal gaan samenwerken aan het terugdringen van overgewicht onder jongeren. 'DrinkWater' is de eerste campagne, waarmee de gemeenten aan de slag gaan. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) ondersteunt met  een nieuw educatieprogramma. Op woensdag 6 juli ontvingen de vijf wethouders van gemeenten dit nieuwe lespakket.

JOGG

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)

De JOGG-aanpak die ook de gemeenten in de regio Heuvelland gaan volgen richt zich op wijken waar het percentage overgewicht onder jongeren (0-19 jaar) het hoogst is. Onder de paraplu van de gemeente werken publieke en private partijen, zoals scholen, sportclubs, huisartsen, buurtsupers en woningbouwverenigingen samen. Samen zorgen ze voor betere sport-, beweeg- en speelfaciliteiten en voor meer aandacht voor voeding en beweging. Doordat de Heuvellandgemeenten integraal samenwerken wordt de kans op succes vergroot. De jongeren zelf staan centraal en de gemeenten nemen de regie. Kortom, samen werken aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving.

Startmoment JOGG Heuvelland

De unieke samenwerking tussen de vijf Heuvellandgemeenten in het kader van Jongeren Op Gezond Gewicht is op woensdag 6 juli bezegeld door de vijf wethouders van de betrokken gemeenten. Samen streven de gemeenten met deze JOGG aanpak naar een regio waarin alle kinderen en jongeren opgroeien in een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is.

JOGG

JOGG

Drink water

Water drinken moet heel gewoon gaan worden. Met de campagne DrinkWater maakt Jongeren Op Gezond Gewicht water drinken makkelijk en aantrekkelijk. Bestaande kranen, waterkoelers, watertappunten en waterflesjes worden zichtbaar en toegankelijk gemaakt. Water drinken levert een positieve bijdrage aan de preventie van overgewicht. Bij deze campagne wordt onder andere gebruik gemaakt van de het nieuwe educatieprogramma van WML: Watermakers Limburg en het drankenbord 'weet jij wat je drinkt' van GGD Zuid Limburg.

JOGG

Na de zomer wordt in de gemeente Meerssen het officiële startsein gegevens voor JOGG Meerssen.

JOGG Meerssen