Gemeente Meerssen | Het Herdenkingsbos als viering van de natuur

Nieuwsbericht Het Herdenkingsbos als viering van de natuur

Gepubliceerd op: 02 augustus 2022 09:05

Theo Custers uit Bunde heeft niet één maar 15 bomen geadopteerd in het Herdenkingsbos. "Mijn ouders hebben mij de liefde voor natuur meegegeven. Ze zijn allebei overleden en ik vond het Herdenkingsbos een leuk idee om aan mee te doen." Maar hij laat niet alleen bomen planten voor overledenen.

Theo Custers

Een boom ter nagedachtenis in Luxemburg

Het idee ontstond bij Theo eigenlijk al zo'n 20 jaar geleden, nog ver voordat er sprake was van een Herdenkingsbos in de gemeente Meerssen. "We gingen elk jaar met een groep bevriende motorrijders een weekend naar Luxemburg. Toen een van ons overleed, hebben we gevraagd of we op de camping waar we altijd logeerden een boom ter nagedachtenis mochten planten." Dat mocht. Vervolgens overleed enkele jaren later nog een van de vrienden. De campinghouder gaf aan zijn gasten liever levend te verwelkomen, want er waren inmiddels wel meer mensen die er een boom ter nagedachtenis hadden geplant. Maar het idee liet Theo niet los.

Bomen voor de natuur

"Toen ik het bericht over het Herdenkingsbos in de Geulbode las, waren mijn partner en ik eigenlijk direct enthousiast", vertelt hij in zijn tuin. De katten, kippen en konijnen getuigen van zijn liefde voor de natuur. Als vogelaar geeft hij geregeld tekst en uitleg tijdens wandelingen. "Door de jaren heen zijn al heel wat mensen in mijn omgeving overleden. Ik heb mijn broer op jonge leeftijd verloren en ook mijn ouders leven niet meer." Daar werden bomen voor aangekocht. Maar voor Theo is het niet zozeer het herdenken waar de bomen voor staan. "Waarom zou je alleen bomen planten voor overledenen? We hebben drie kinderen. Zij wonen niet meer thuis, maar we denken natuurlijk vaak aan ze. Daar planten we ook drie bomen voor." En zo kwamen er steeds meer bij, totdat de teller op 15 stond.

'Herdenken kan me namelijk overal overvallen'

De bomen staan voor Theo meer voor de natuur zelf. "Zij zijn de brengers van schone lucht. Ik kom graag in het bos. Voor ontspanning en om te genieten. Herdenken kan me overal overvallen, dat hoeft niet perse in het Herdenkingsbos." Hij is blij dat ze met de 15 bomen een bijdrage kunnen leveren aan de natuur. In november worden ze daadwerkelijk geplant. "Ik hoop dat ik er een paar zelf kan planten, maar niet alle 15", lacht hij. "Ik heb de partner van een overleden Deense motorvriend uitgenodigd en we kijken wel wat we die dag verder nog gaan doen." Waarschijnlijk wordt het samen genieten in de natuur.

Het nieuwe Herdenkingsbos (330 bomen) wordt aangelegd bij de Veeweg in Meerssen. De feestelijke opening (gezamenlijke plantdag) vindt plaats op zaterdag 26 november. Alle adoptanten krijgen in oktober een uitnodiging met verdere informatie. Er zijn helaas geen bomen meer voor adoptie beschikbaar. Wel is het nog mogelijk om een herdenkingsbankje te adopteren. Meer weten? Stuur een mailtje naar info@meerssen.nl onder vermelding van Herdenkingsbos Meerssen.

Het nieuwe Herdenkingsbos (330 bomen) wordt aangelegd bij de Veeweg in Meerssen. De feestelijke opening (gezamenlijke plantdag) vindt plaats op zaterdag 26 november. Alle adoptanten krijgen in oktober een uitnodiging met verdere informatie. Er zijn geen bomen meer voor adoptie beschikbaar. Het Herdenkingsbos in de Gemeente Meerssen is mogelijk dankzij de medewerking van de Provincie Limburg, Stichting Het Limburgs Landschap en de Bosgroep Zuid-Nederland.