Gemeente Meerssen | Heronthulling kunstwerk St Agneskerk

Nieuwsbericht Heronthulling kunstwerk St Agneskerk

Gepubliceerd op: 15 december 2023 10:30

Op 13 december mocht wethouder Louk Bongarts op verzoek van de Stichting Beeldende Kunstenaars Bunde het kunstwerk 'Herinnering aan de oude St. Agneskerk' her-onthullen.

Het beeld, oorspronkelijk geplaatst op de voormalige begraafplaats naast de Auw Kèrk, diende te worden verplaatst vanwege de verkoop en de herbestemming van de kerk. De symboliek in het beeld is rijk en betekenisvol, met de hardstenen voetsteen die het voormalige kerkhof symboliseert, de gotische ramen in de kalkstenen zuil die verwijzen naar de vroegere functie in de kerk, en het stalen dak dat geborgenheid en vrijheid representeert.

De wethouder noemde het heel bijzonder is dat de 11 kunstenaars, die betrokken waren bij het ontwerp en normaal gesproken solistisch werken, in volledige harmonie overeenstemming bereikten over één ontwerp. Deze kracht van samenwerking straalt het beeld nog steeds uit. Door het beeld op deze plek te onthullen, blijft de connectie met de kerk in stand en wordt een verbinding gemaakt naar de toekomst. Dat het beeld mag blijven dienen als bron van inspiratie en als ontmoetingsplek waar mensen samen komen en samen genieten en er voor elkaar zijn. Dit is de kracht van gemeenschap!

Vervolgens nodigde de wethouder de oudste ter plekke aanwezige kunstenaar uit het beeld samen met hem te onthullen.

Kunstwerk Agneskerk3

 

Kunstwerk Agneskerk 2

Kunstwerk Agneskerk