Gemeente Meerssen | Herdenkingsbos Meerssen: al 180 bomen geadopteerd!

Nieuwsbericht Herdenkingsbos Meerssen: al 180 bomen geadopteerd!

Gepubliceerd op: 09 april 2021 09:05

Een aandenken dat groeit, bloeit en helpt om onze wereld groener en klimaatbestendiger te maken. Hoe mooi zou dat zijn! De gemeente Meerssen maakt dat nu mogelijk door de aanleg van een Herdenkingsbos. Voor slechts 40 euro adopteert en plant u een boom op een prachtige locatie nabij de Veeweg in Meerssen. Een boom om te gedenken, te koesteren, als aandenken, om iets te vieren of gewoon om de Gemeente Meerssen nog groener en klimaatbestendiger te maken. De afgelopen weken werden al ruim 180 bomen geadopteerd met een bijzondere intentie.  

Herdenkingsbos Meerssen - locatie waar het bos gaat komen bij de Veeweg
Dit is de locatie aan de Veeweg in Meerssen waar het Herdenkingsbos komt.

Wethouder Gerard IJff: "Het Gedenkbos wordt een prachtige plek. Een plek om tot rust te komen, mensen te ontmoeten of gewoon te wandelen. Elke boom heeft een bijzondere intentie. Een boom om te vieren, een boom als dank voor een bijzondere gebeurtenis of een boom om te gedenken. Bovendien maken we zo samen onze mooie gemeente nog groener en klimaatbestendiger!"

Exclusief voor mensen die een binding hebben met Meerssen

Het levensbomenbos is een initiatief van gemeente Meerssen en wordt mede mogelijk gemaakt door het 1Miljoenbomenbosplan van Provincie Limburg. Inwoners en bedrijven uit de gemeente Meerssen kunnen een of meerdere bomen adopteren. Ook iedereen die een bijzonder binding heeft met onze gemeente kan een (of meerdere) bomen adopteren.

Een bijzonder aandenken

U kunt bijvoorbeeld een boom adopteren om een geboorte, huwelijk of andere bijzondere gebeurtenis te vieren. Of ter nagedachtenis aan een dierbaar persoon die u is ontvallen. Maar ook als je een steentje wilt bijdragen aan een groener en klimaatbestendiger Meerssen is het Herdenkingsbos geschikt.

Hoe werkt het?

Na aanmelding en betaling ontvangt u een certificaat en een uitnodiging om de boom zelf te komen planten in het najaar tijdens een feestelijke plantdag. De boomplantdag vindt plaats tijdens de landelijke boomfeestdag op 10 november. Hierbij onthullen we een plaquette met daarop alle deelnemers. De boomplantdag wordt georganiseerd als het volgens de (dan geldende) coronamaatregelen mogelijk is.

Mooie plaats voor een herinnering

Het herdenkingsbos ligt op een perceel van Stichting het Limburgs Landschap. Dit perceel gaan we samen omvormen tot een schitterend Herdenkingsbos. De aankomende jaren leggen we een klimaatbestendig bos aan waar het aangenaam recreëren is met een plukweide, een voedselbos met wandelpaden, banken, ligweide en volop ruimte om te wandelen en te onthaasten. Kortom, een zeer aangename, groene omgeving waar u kunt verblijven, tot rust komen, ontmoeten en herinneringen op kunt halen.

De nieuwe aanplant is afkomstig van bomen die al eeuwenlang in Zuid Limburg en de gemeente Meerssen groeien. Maar ook nieuwe klimaatbestendige boomsoorten die nieuwe waarde aan onze unieke omgeving zullen leveren. Naarmate er meer bomen geplant worden, zal dit unieke stukje Meerssen een steeds grotere bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving, biodiversiteit en groenere gemeente. Maar ook een plek waar de geschiedenis, gebeurtenissen en inwoners van Meerssen herdacht worden.

Hoe adopteert u een Herdenkingsboom?

Wilt u een herdenkingsboom adopteren? Meld u dan vóór 1 juni 2021 aan via e-mail: info@meerssen.nl. Vermeld in het onderwerp 'Aanmelding Herdenkingsbos' en stuur ons uw naam, adres, postcode en woonplaats en telefoonnummer. 

Na aanmelding via info@meerssen.nl ontvangt u een automatische ontvangstbevestiging. Zodra de gegevens zijn verwerkt door secretariaat ontvangt u een berichtje. Te zijner tijd ontvang je meer informatie. De eerste bomen worden pas in november geplant. Het plan wordt nu eerst verder uitgewerkt. De indeling van het terrein wordt gemaakt en ook bijvoorbeeld waar wandelpaden etc komen te liggen. Zodra dit klaar is, krijgen alle inschrijvingen weer bericht en vindt ook betaling plaats. Dan is de adoptie definitief. U hoort dus zo spoedig mogelijk meer.

Te zijner tijd ontvangt u na betaling een certificaat. Elke boom is uniek en voorzien met een eigen label met persoonlijke gegevens van schenker en de persoon of gebeurtenis die herdacht wordt. Zo kunt uw boom altijd terugvinden. U kunt kiezen uit de volgende boomsoorten: Zoete Kers, Ratelpopulier, Haagbeuk, Moseik, Esdoorn, Winterlinde en Boomhazelaar.

Cadeautip

Een gedenkboom is ook een bijzonder cadeau om te geven. Aan kersverse ouders, aan een jubilaris, uit naam van een vereniging of bedrijf of om een bijzonder moment in uw leven te markeren.

Ook voor bedrijven is dit een unieke kans om uw CO2-footprint te verlagen.

U ontvangt het certificaat dat u dan cadeau kunt doen, zodat deze persoon later ook zelf de boom kan planten. Zo geeft u ook nog eens de bijzonder beleving van de Boomplantdag cadeau.

Meer informatie

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met ons gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl. Op onze gemeentelijke website vindt u een speciale pagina over het Herdenkingsbos: www.meerssen.nl/herdenkingsbos.

Wij houden u verder op de hoogte via de gemeentelijke media. Via www.meerssen.nl kunt u tevens zich abonneren op onze wekelijkse digitale nieuwsbrief. Dan krijgt u gemeentelijke nieuws automatisch in uw mailbox.

Een boom adopteren om te gedenken, te koesteren, als dank, om iets te vieren of gewoon om Meerssen nog groener en klimaatbestendiger te maken? Meld u dan snel aan, op = op!