Gemeente Meerssen | Heemkundevereniging Meerssen: Wandeling vanaf Rothemermolen naar Vaeshartelt via de waterlopen

Nieuwsbericht Heemkundevereniging Meerssen: Wandeling vanaf Rothemermolen naar Vaeshartelt via de waterlopen

Gepubliceerd op: 19 september 2022 13:30

Rothemermolen
Bericht van Heemkundevereniging Meerssen

Op zondag 9 oktober wandelt de Heemkundevereniging Meerssen onder leiding van Fred Erkenbosch langs enkele bijzondere waterlopen: het Gelei en de Kanjel. Aanleiding voor deze bijzondere wandeling is het artikel 'Structurele ingrepen in het landschap van de Gemeente Meerssen' in het jaarboek 2020 van de Stichting Historische en Heemkundige studies in en rond het Geuldal.

Ingrepen

Enkele van deze ingrepen vonden plaats in het gebied rond de Rothemermolen en de landgoederen Kruisdonk en Vaeshartelt. Hier is door de aanleg van spoor- en autowegen veel veranderd, vooral in de waterhuishouding. Vanaf de Rothemermolen gaan de waterlopen het Gelei en de Kanjel samen verder richting landgoed Kruisdonk. Kort hiervoor splitsen ze zich. De Kanjel gaat naar landgoed Kruisdonk. Het Gelei stroomt in de richting van de landgoederen Vaeshartelt en Meerssenhoven. Kortom, een bijzondere wandeling in een bijzonder landschap.

Start wandeling

De wandeling start om 14.00 uur bij de achterkant (zie foto) van de Rothemermolen. Deze is te bereiken via de Molenweg. Auto's kunt u parkeren op het Pastoor Geelenplein bij de kerk in Rothem. Vanaf daar loopt u langs de kerk. U steekt de spoorwegovergang over en loopt dan rechtsaf tot aan de Rothemermolen (ca. 10 minuten lopen). De wandeling duurt 2-2,5 uur. Denk aan gepast schoeisel en kleding.