Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Grootschalige terrorisme-oefening op MAA: Veiligheidsregio Z-Limburg oefent samen met Defensie en Koninklijke Marechaussee

Gepubliceerd op: 26 september 2019 11:45

Veiligheidsregio
Op woensdag 2 en donderdag 3 oktober organiseert Veiligheidsregio Zuid-Limburg samen met Defensie, Koninklijke Marechaussee en Dienst Speciale Interventies een unieke, grootschalige oefening op vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA). Tijdens de oefening beoefenen de verschillende diensten de inzet tijdens een terroristische aanslag op het vliegveld.

Gezamenlijke oefening Veiligheidsregio Zuid-Limburg, Defensie, Koninklijke Marechaussee en Dienst Speciale Interventies

Ook in Zuid-Limburg kunnen we te maken krijgen met terrorisme. Op zo'n moment werken hulpverleners van de veiligheidsregio samen met hulptroepen van Defensie, Koninklijke Marechaussee en de Dienst Speciale Interventies om het incident zo goed mogelijk te bestrijden. Deze samenwerking wordt op 2 en 3 oktober geoefend. Op dag één zal Defensie het vliegveld en diens omgeving bewaken en beveiligen, en op dag twee zullen ook hulpverleners van de veiligheidsregio een rol krijgen.

Maastricht Aachen Airport vormt locatie oefening

Vliegveld Maastricht Aachen Airport vormt de locatie voor de oefening. Een vliegveld vormt voor veiligheidsregio's altijd een belangrijk risico-object. Daarom is Veiligheidsregio Zuid-Limburg ook wettelijk verplicht om hiervoor een rampbestrijdingsplan te maken. Hierin staat welke partij welke taken en bevoegdheden heeft bij de bestrijding van een vliegtuigongeval, kaping, infectieziekte of vliegtuigongeval op afstand met een toestel afkomstig van of aanvliegend naar het vliegveld.

Vliegveldweg in Beek voor enige tijd afgesloten, geen overlast bezoekers vliegveld

Tijdens de oefenperiode zullen rond het vliegveld veel hulpverleners aan het werk zijn. Om voor de deelnemers aan de oefening een veilige leeromgeving te creëren, is een aantal toegangswegen naar het vliegveld afgesloten. Vanwege de oefening zal de Vliegveldweg in Beek op donderdag 3 oktober van 07.00 tot 12.00 uur afgesloten zijn. Mogelijke gebruikers van de weg worden door middel van matrixborden geïnformeerd en omgeleid. De oefening zal niet voor overlast zorgen voor passagiers van het vliegveld: ten minste drie uur voor een vertrekkende of aankomende vlucht zal de oefening ten einde zijn.