Nieuwsbericht Groot badhuis ontdekt bij luxe Romeinse villa in Meerssen

Publicatiedatum: 20 september 2016 12.45 uur

Bij de Romeinse Villa aan de Onderste Herkenberg in Meerssen zijn na nieuw onderzoek sporen gevonden van een groot badgebouw. Luxe Romeinse villa's hadden wel vaker privébaden, maar alleen de grootste en belangrijkste hadden er een apart gebouw voor. Het onderzoek is gedaan met behulp van elektromagnetische metingen en grondradar. Daaruit is af te leiden dat er een badhuis stond van 26 bij 13 meter. Bij boringen zijn verder marmerresten, pleisterwerk en ronde tegels van een vloerverwarming gevonden.

Romeinse Villa Onderste Herkenberg

Villa Herkenberg met op de achtergrond de hellingbossen van het Geuldal. Afbeelding: Mikko Kriek BCL-Archaeological Support

Zeer luxe villa
De Romeinse Villa aan de Onderste Herkenberg in Meerssen werd in 1865 ontdekt door pastoor en rijksarchivaris Jozef Habets. Toentertijd meende hij bij de villa een tweepersoonsbad te hebben aangetroffen. Archeologen denken nu dat dit geen bad was, maar een siervijver. Dergelijke vijvers kwamen alleen voor bij zeer luxe villa's. Het terrein waarop de Romeinse Villa in Meerssen zich (onder maaiveld) bevindt, was reeds bekend als het grootste villaterrein van ons land. De nieuwe vondst geeft volgens de onderzoekers aan dat de Romeinse villa in Meerssen één van de grootste en meest luxueuze villa's van Nederland kan zijn geweest.

Herenboerderijen
In het Zuid-Limburgse heuvelland vestigden de Romeinen grote herenboerderijen (villa's), die het graan leverden voor grote Romeinse legerplaatsen als Heerlen en steden als Nijmegen.

Officiële opening expositie Ontdek Romeins Meerssen

Vlnr wethouder Désirée Cortenraede, Jules à Campo van het Erfgoedhuis en Jeanne Schoenmakers (advies & ondersteuning) van de commissie Kunst, Cultuur, Erfgoed & Toerisme. Foto: Karel Curvers

Ontdek Romeins Meerssen
In het Erfgoedhuis aan de Markt van Meerssen (ingang via KCC bestuurscentrum) is tot 1 maart 2017 een gratis expositie te bezichtigen met als titel 'Ontdek Romeins Meerssen in geuren en kleuren'. De expositie werd op 18 september geopend door wethouder Désirée Cortenraede. In de expositie krijgen ook de Via  Belgica en de nabij gelegen Villa Onderste Herkenberg bijzondere aandacht. Meer informatie treft u aan op www.meerssen.nl. Fotoboek opening expositie zie www.meervandaag.nl.