Gemeente Meerssen | Gratis cursus 'Politiek actief voor het waterschap'

Nieuwsbericht Gratis cursus 'Politiek actief voor het waterschap'

Gepubliceerd op: 11 april 2022 15:30

waterschap limburg logo
Bericht van Waterschap Limburg

Interesse in een bestuursfunctie bij het waterschap? Meld je aan!

Over iets meer minder dan een jaar vinden de waterschapsverkiezingen plaats. In aanloop naar de verkiezingen organiseren we de vijfdaagse cursus 'Politiek actief voor het waterschap'. De gratis cursus is bedoeld voor iedereen die interesse heeft om betrokken te zijn bij het waterschap en zich misschien wel kandidaat wil stellen bij de komende verkiezingen. Tijdens de cursus leer je wat het inhoudt om bestuurslid van het waterschap te zijn.

De cursus

Waterschap Limburg zorgt in de provincie Limburg voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hoe we dat doen leer je tijdens de cursus 'Politiek actief voor het waterschap'. Je krijgt uitgelegd hoe besluitvorming gaat en een toelichting op inhoudelijke onderwerpen en de financiën. Ook ontmoet je de dijkgraaf en leden van het dagelijks en algemeen bestuur. De cursus is ontwikkeld door ProDemos (Huis van de Nederlandse democratie) en de Unie van Waterschappen. De volledige cursus bestaat uit 5 cursusdagen:

  • 25 mei 2022, 19.00 - 22.00 uur: Introductie en kennismaking
  • 8 juni 2022, 19.00 - 22.00 uur: Politiek en besluitvorming
  • 22 juni 2022, 19.00 - 22.00 uur: Het algemeen bestuur
  • 29 juni 2022, 19.00 - 22.00 uur: Training effectief vergaderen
  • 6 juli 15.00 - 19.00 uur: Bijwonen vergadering van het algemeen bestuur

Voorlichtingsavond

Op woensdag 20 april a.s. vindt een voorlichtingsavond plaats. Geïnteresseerden zijn vanaf 19:15 uur op het hoofdkantoor in Roermond van harte welkom. Op deze avond vertellen medewerkers van het waterschap en de dijkgraaf meer over het waterschap, het werk van de bestuurders en de cursus 'Actief voor het waterschap'. Aanmelden voor deze voorlichtingsavond kan via dit aanmeldformulier tot en met 15 april 2022, 17.00 uur.

Het bestuur vertegenwoordigt inwoners, bedrijven, boeren en natuur

Het bestuur van Waterschap Limburg bestaat uit een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een voorzitter. Dit is vergelijkbaar met een gemeentebestuur. Het neemt de belangrijke besluiten over de doelen en werkwijze van het waterschap en behartigt daarin de belangen van de inwoners, bedrijven en natuur in Limburg. De uitvoerende organisatie adviseert het bestuur hierbij.

Iedereen is welkom

Iedereen van 18 jaar en ouder is welkom bij de gratis cursus om kennis te maken met het werk van het waterschap en het bestuur. Lidmaatschap van een politieke partij is niet verplicht. Heb je na de cursus interesse in een bestuurlijke functie, dan is het nodig om op een kandidatenlijst te staan. Meer informatie over het waterschapsbestuur is te vinden op https://www.waterschaplimburg.nl/bestuur/.

Wil je je aanmelden?

Je kunt je aanmelden voor de cursus via dit aanmeldformulier. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging van deelname. Aanmelden is mogelijk tot en met 11 mei 2022.