Nieuwsbericht GGD gaat door met vaccinaties tegen meningokokken

Gepubliceerd op: 23 april 2020 13:30

GGD logo
Ondanks corona-maatregelen blijft vaccineren belangrijk

Ondanks de coronacrisis is het belangrijk dat kinderen en jongeren hun vaccinaties krijgen uit het Rijksvaccinatieprogramma. Daarom gaan de vaccinaties op het consultatiebureau (voor jonge kinderen en zwangere vrouwen) door. Groepsvaccinaties worden zoveel mogelijk uitgesteld tot na de zomervakantie. De vaccinatie tegen meningokokkenziekte gaat wel door, maar in een andere vorm. Omdat meningokokken W nog steeds voorkomt in Nederland is langer uitstel van deze vaccinatie geen optie. Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg gaat deze vaccinatie zo organiseren dat de maatregelen tegen corona nageleefd kunnen worden.

In mei en juni krijgen ruim 5000 jongeren die in 2006 geboren zijn een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokken. In een brief bij de uitnodiging legt Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg uit waarom deze vaccinatie zo belangrijk is en op welke locatie en tijdstip jongeren verwacht worden. De vaccinaties worden op drie GGD-locaties in Zuid-Limburg gegeven in Sittard, Heerlen en Maastricht.

Veiligheidsmaatregelen in verband met corona

Op deze locaties wordt maximaal rekening gehouden met de corona-maatregelen. De locaties zijn goed bereikbaar, er is voldoende parkeergelegenheid en de locaties zelf bieden voldoende mogelijkheden om ze speciaal voor deze vaccinatie goed in te richten. Zo zijn er speciale looproutes zodat mensen elkaar niet kruisen en voldoende afstand kunnen bewaren van elkaar, openstaande deuren zodat geen deurkrukken worden aangeraakt en begeleiders die kunnen helpen de maatregelen goed op te volgen. De controle van identiteitsbewijzen en oproepbrieven gebeurt via een apart loket en aan de deur wordt instructie gegeven en getoetst op verkoudheidsklachten. En uiteraard worden er minder kinderen per uur opgeroepen zodat er niet teveel mensen tegelijkertijd aanwezig zullen zijn in en om de locaties.

De GGD vraagt de jongeren en hun ouders om precies op tijd te komen zodat een goede spreiding mogelijk is. Ook vragen ze hen om alleen te komen en in geval van verkoudheid, hoesten en koorts te bellen voor een nieuwe afspraak.