Gemeente Meerssen | Genieten van kunstwerken in de buitenlucht

Nieuwsbericht Genieten van kunstwerken in de buitenlucht

Gepubliceerd op: 24 maart 2022 17:05

Rouke van der Hoek
U fietst of wandelt er vast wel eens voorbij: kunst in de openbare ruimte. Langs de straat, tegen een gevel of midden op de rotonde. De gemeente Meerssen heeft veel prachtige kunstwerken die iedereen, bezoeker en bewoner, kan bewonderen in de buitenlucht. Om ze nog meer in beeld te brengen, is nu de wandel- en fietsroute 'Kunstwegen Meerssen' gemaakt.

Hoe het begon

Al in 2012 begon Rouke van der Hoek met het samenstellen van een route langs alle openbare kunst en monumenten in de gemeente Meerssen. "De aanleiding was eigenlijk het cultuurevenement 'Meerssen in de ban van ...'. Toen werd duidelijk hoeveel kunstwerken we hadden." Hij gebruikte de inventarisatielijst van de gemeente van kunst in de openbare ruimte en zocht er achtergrondinformatie bij. "Van huis uit ben ik altijd in kunst geïnteresseerd geweest. Mijn vader was hobbyschilder en ik ging zelf veel naar musea." De route van Rouke werd uiteindelijk 27 kilometer. Lang, maar het begin was er. De kunstroute werd online aangeboden.

Zelf op pad

En toen kwam in 2020 corona. "Ik zat in het bestuur van de Vrienden van de Bibliotheek Meerssen en alle activiteiten werden afgelast. Toen zijn we gaan nadenken over iets dat de mensen op eigen houtje konden gaan doen. Zodoende besloten we de kunstroute af te stoffen en deze op papier uit te brengen." De sterren stonden gunstig, want in de gemeenteraad was net een discussie ontstaan over kunst in de openbare ruimte. "We hebben het format van de gemeente van eerdere wandel- en fietsroutes gebruikt en in samenwerking met de gemeente het geheel vormgegeven. De lange route is nu in vieren geknipt. Mensen kunnen zo gemakkelijk zelf op pad gaan, te voet of met de fiets."

Kunst leren kennen en van houden

De informatie in de folder is beknopt, maar voor de liefhebbers staan er QR-codes bij. Door de camera van de smartphone op het symbooltje te richten, komt men terecht op meer online achtergrondinformatie. Rouke is trots. "Kunst in de openbare ruimte wordt vaak over het hoofd gezien. Met deze route hopen we dat mensen het leren kennen en ervan gaan houden. Als je ergens wat meer over weet, gaat het vanzelf leven." De verhalen die via de QR-code te lezen zijn, zijn bijzonder. Van een houten paal in Bunde afkomstig van de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 tot Granny's Knot in Meerssen wat eigenlijk een 'oude wijven-knoop' is.

Tips

Rouke hoopt natuurlijk dat veel mensen de routes gaan volgen. Hij geeft drie tips. "Bekijk een kunstwerk altijd eerst 13 seconden zonder oordeel. Ga daarna pas bedenken 'wat vind ik hiervan?'. Bekijk het object vervolgens van alle kanten. Je kunt je nog wel eens verbazen over een ander perspectief. En ten derde – als het kan en met respect– probeer het kunstwerk aan te raken. Dat is juist zo speciaal aan kunst in de openbare ruimte. Die is van ons allemaal."

Samen wandelen

Om de route meer onder de aandacht te brengen, organiseren de Vrienden van de Bibliotheek twee wandelingen langs aan aantal beelden in Bunde en Meerssen. Rouke zorgt voor een toelichting bij de kunstwerken.

  • Bunde: zaterdag 2 april, vertrek bij de Agneskerk om 14.30 uur. Einde circa 16.00 uur bij de Agneskerk.
  • Meerssen: zaterdag 9 april, vertrek bij de Bibliotheek (Dom. Hexstraat 16 A) om 14.30 uur. Einde circa 16.00 uur op de Markt.

Folder kunst wandel- en fietsroute
Kunt u dit pdf-bestand niet lezen? Neem dan contact op met ons gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043.