Nieuwsbericht Gemeenten Zuid-Limburg sluiten convenant voor inwoners met schulden
De gemeenten Meerssen, Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Valkenburg, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Vaals en Stein vinden het belangrijk dat hun inwoners zo goed mogelijk geholpen worden om hun schulden op te lossen. Zij hebben daarom besloten samen met Kredietbank Limburg het convenant Lokale Overheid van de NVVK te ondertekenen. NVVK is de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening. Wethouder Bjorn Molling ondertekende op vrijdag 2 december het convenant namens de gemeente Meerssen.
Wethouder Bjorn Molling: "We merken dat armoede en schulden nog altijd onderwerpen zijn waar niet makkelijk over wordt gepraat. Zeker in deze financieel moeilijke tijd zie je dat steeds meer mensen in financiële problemen komen en de schulden oplopen. Als een van onze inwoners dan bij de gemeente aanklopt voor hulp omdat de nood zo hoog is, willen we dat zij zo goed en zo snel mogelijk worden geholpen. Met dit convenant brengen we wat 'schuldenrust', zodat inwoners met een schuldhulpverlener kunnen werken aan een oplossing voor de schulden."
Waar zorgt het convenant voor?
Gemeenten helpen inwoners die schulden hebben. Maar tegelijkertijd is de gemeente vaak ook één van de instellingen waar deze inwoners schulden hebben. Waterschappen en gemeenten staan in de top 4 van meest voorkomende publieke schuldeisers.
Het convenant regelt dat de gemeentelijke incasso wordt opgeschort voor hulpvragers die zich melden bij een gemeente. Dat betekent meer schuldenrust voor de inwoner. De inwoner krijgt op deze manier de tijd samen met een schuldhulpverlener van de Kredietbank te werken aan een oplossing voor zijn of haar schuldenprobleem.
Het convenant regelt bovendien dat de afdeling Invordering van de gemeente in principe bij voorbaat akkoord gaat met het voorstel van de schuldhulpverlener om een schuld te saneren. In het geval van schuldsanering gaat de schuldhulpverlener in overleg met alle schuldeisers om te komen tot een oplossing van de schulden en een eventuele betalingsregeling. Omdat hiervoor niet eerst akkoord hoeft te worden gegeven door de gemeente, weet de inwoners sneller waar hij aan toe is.
Op deze manier willen gemeenten het goede voorbeeld geven aan andere schuldeisers, zodat de schuldhulpverlening voor inwoners nog voortvarender kan worden opgepakt.