Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Gemeente Meerssen viert 75 jaar bevrijding

Gepubliceerd op: 23 april 2019 11:15

In september van dit jaar is het 75 jaar geleden dat de provincie Limburg bevrijd werd van de bezetting door het Duitse leger. Op 12 september 1944 bevrijdden de geallieerde troepen Mesch als eerste Limburgse plaats. De bevrijding van Meerssen begon op 15 september 1944 in Rothem. De andere kernen van onze huidige gemeente volgden op 16 en 17 september 1944.  Deze bevrijding zal in diverse Limburgse gemeenten herdacht worden, zo ook in de gemeente Meerssen.  Wij brengen alvast enkele activiteiten onder de aandacht.

Bevrijding Meerssen

Bevrijding september 1944 Beekstraat / Bunderstraat in Meerssen

Organisatie activiteiten herdenking 75 jaar bevrijding

Er is een comité gevormd dat de organisatie van deze herdenking coördineert. In dit comité hebben onder  andere zitting vertegenwoordigers van een aantal organisaties, waaronder Oranjecomités,  heemkunde-verenigingen, synagoge en anderen, alsook individuele vrijwilligers.  Het comité '75 Jaar bevrijding gemeente Meerssen' is druk doende een gevarieerd programma samen te stellen met diverse activiteiten om te herdenken en te vieren. We publiceren het volledige programma na definitieve vaststelling. We brengen alvast twee bijzondere activiteiten onder uw aandacht:

Vrijdag 13 september:
Muzikale/dramatische voorstelling 'In het zicht van de vrijheid'

Dit is een oratorium, gebaseerd op het waar gebeurde verhaal over twee jonge verzetsmensen: Joep Francotte en Sjeng Coenen. Op de avond van 5 september 1944 werden ze gearresteerd door de Duitse soldaten bij een onderduikadres op de Wijngaardsberg in Ulestraten. Na een schijnproces van slechts enkele minuten werd de doodstraf als vonnis uitgesproken. In de nacht van 5 op 6 september werden ze op de Cauberg in Valkenburg door de Duitsers geëxecuteerd. De muziekdramatische productie 'In het zicht van de vrijheid' bestaat uit liederen, koorzang, instrumentale voor- en tussenspelen en verbindende teksten. De cast bestaat uit o.a. Pascal Pittie, Vincent Custers, Susan Seegers, Lien Haegeman en Rufus Hegeman. De productie wordt opgevoerd in o.a. Valkenburg en dus ook in Meerssen. De uitvoering in Meerssen is op vrijdag 13 september als opening van het herdenkingsprogramma en start om 19.30 uur. De locatie volgt nog. Wij houden u hierover op de hoogte.

Zondag 15 september: Liberty Tour

De Liberty Tour (Bevrijdingstoer) is een karavaan met ruim 100 historische Amerikaanse legervoertuigen die door Rothem, Meerssen, Ulestraten, Bunde en Geulle zal trekken. Dat gebeurt op zondag 15 september tussen 10.00 en 13.00 uur.  Deze bijzondere karavaan zal naast historische legervoertuigen ook een groepje artiesten meevoeren, dat zorgt voor live amusement. Ze brengen muziek uit de jaren '40 en vooral liedjes die bij de bevrijding in 1944/'45 werden gezongen. Alle woonkernen van onze gemeente worden bezocht en in elke kern wordt op een plein gestopt voor een muzikale onderbreking. Aan deze tocht neemt ook een groepje Amerikaanse veteranen deel. De route van de karavaan en de doorkomsttijden in de kernen maken wij te zijner tijd bekend.

Andere herdenkingsactiviteiten

Eind mei is het definitieve en volledige programma van de herdenking van 75 jaar bevrijding bekend. Wij informeren u dan via o.a. Weekblad De Geulbode, www.meerssen.nl en de digitale nieuwsbrief van de gemeente Meerssen. Ben u nog niet (gratis) geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meld u dan aan via www.meerssen.nl en ontvang elke week het nieuws van de gemeente in uw mailbox.