Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Gemeente Meerssen in Limburg koploper gft-scheiden

Gepubliceerd op: 19 oktober 2018 10:00

"Trots op onze inwoners!"

Dat is wethouder Paul Sanders als hij hoort dat de gemeente Meerssen in de provincie Limburg koploper is bij het scheiden van gft-afval. "De inwoners zorgen er immers voor dat we steeds meer van grijs naar groen gaan. Wij helpen hen daarbij. Overigens deed onze gemeente het altijd al goed wat betreft afvalscheiden, maar nu staan we op 211 kg aan huis ingezameld gft-afval per persoon per jaar en dat is echt geweldig! En het tuinafval dat de mensen gratis naar de regionale milieuparken kunnen wegbrengen, is daar nog niet eens bijgeteld."

Hoe het komt dat er in onze gemeente zoveel gft-afval wordt aangeboden?

gft
Wethouder: "We leven in een groene gemeente. Veel inwoners hebben een tuin. Daarom kan elke inwoner maximaal twee gft-containers aanvragen. Het gft-afval wordt één keer in de twee weken aan huis ingezameld door de inzameldienst. Mensen kunnen dan ook twee bundels snoeiafval aanbieden. En natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid om tuinafval gratis weg te brengen naar de regionale milieuparken. Doordat we de milieuparken samen met Maastricht en Valkenburg aan de Geul exploiteren, kunnen we de inzamel- en verwerkingskosten zo laag mogelijk houden. Dat komt de beurs van onze inwoners ten goede. Bovendien zorgen we voor goede voorlichting over de mogelijkheden om afval te scheiden. Ieder huishouden krijgt elk jaar een persoonlijke afvalkalender in de brievenbus en we plaatsen elk jaar een uitgebreide Afvalwijzer op www.meerssen.nl. Ook is er een speciale Milieu App, die onze inwoners gratis kunnen downloaden op hun smartphone."

Waarom is gft-scheiden belangrijk?

Wethouder: "Van ons gft-afval wordt compost gemaakt: een belangrijke bodemverbeteraar voor o.a. landbouw. Het gft-afval komt daardoor weer terug op de plek waar het vandaan komt: de bodem. Compost is een echt kringloopproduct: het legt CO2 vast in de bodem. Als je compost gebruikt, help je dus mee in de strijd tegen de opwarming van de aarde."

Samen halen we het beste uit afval.
Voor een beter milieu en een gezondere wereld!

Afvalwijzer

Afvalscheiden