Nieuwsbericht Expositie 'Het Romeins verleden in geuren en kleuren'

Publicatiedatum: 01 september 2016 11.50 uur

erfgoedhuis
Met gepaste trots presenteert het Erfgoedhuis Meerssen een expositie over de Romeinen, de grootste Romeinse villa van Nederland Villa Onderste Herkenberg en de Via Belgica. U kunt de expositie bezichtigen tot 1 maart 2017.

Meerssens Romeins verleden

Waar de Romeinen zich vestigden werd hun cultuur dominant. Hun taal het Latijn, hun degelijke bouwstijl, uiterlijke- en persoonlijke verzorging, eetpatronen enz. Ook in Marsna, de Romeinse benaming voor Meerssen, is dit zo gegaan.

Meerssen lag aan de Via Belgica: een belangrijke hoofdweg die vanuit het Franse Boulogne sur Mer, via Tongeren, over Maastricht naar Heerlen voerde. In combinatie met goede aan- en afvoerwegen, voldoende water, bossen en vruchtbare grond was Marsna een uitstekende vestigingsplek.
Zoals de overblijfselen van de Villa Herkenberg (momenteel met zand afgedekt) laten zien, was Meerssen inderdaad een plaats waar het goed toeven was voor de Romeinen.

Al met al genoeg stof om het dagelijkse leven in het Romeinse Marsna in beeld te brengen!

Doorlopende expositie

Tijdens de expositie is een Romeinse keuken ingericht om een indruk te krijgen van de Romeinse voedselbereiding en eetgewoonten. De Romeinse keuken proeven? Voor iedere bezoeker zijn gratis Romeinse recepten verkrijgbaar om thuis mee aan de slag te gaan! Ook nieuwsgierig naar de kleedgewoonten en verzorgingsrituelen van de Romeinen? Verfplanten en pigmenten laten ons zien hoe ze kleur aan hun kleding en hun leven gaven. De uitstalling van origineel Romeinse artefacten geven een beeld van de dagelijkse gebruiksvoorwerpen van de Romeinen, tevens zijn films over de Herkenberg te zien.

expo Romeins Meerssen

Op 18 september werd de expositie officieel geopend door zal wethouder Désirée Cortenraede.  

Waar, wanneer, openingstijden

Tot 1 maart 2017 in het Erfgoedhuis Meerssen:
Markt 38
6231 LR Meerssen (ingang via naastgelegen Klant Contact Centrum)
Openingstijden regulier:
maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur
donderdag tot 20.00 uur.

erfgoedhuis

Wisselende activiteiten

Naast de doorlopende expositie in het Erfgoedhuis worden de volgende activiteiten georganiseerd:

 • IVN wandeling 'In het voetspoor van de Romeinen'
  op zondag 4 september vanaf 14.00 uur.
  Start vanaf het Erfgoedhuis (3 km). Deelname is gratis.

 • Lezingen in de maanden september, oktober, november en december 2016
  Data worden nog bekendgemaakt

 • Workshops voor kinderen (deelname gratis) ‘Romeinse mozaïek maken van papier’
  op 28 september
  van 14.00 uur tot 15.00 uur in het  Erfgoedhuis

De expositie is een initiatief van de gebruikers van het Erfgoedhuis Meerssen bestaande uit Heemkunde Meerssen, IVN afd. Meerssen en het Natuur Historisch Museum Meerssen. De expositie heeft mede vorm gekregen door ondersteuning en advies van de Stichting Kunst, Cultuur Erfgoed en Toerisme (mevrouw Jeanne Schoenmakers), het Centre Céramique Maastricht en het Thermenmuseum Heerlen.