Nieuwsbericht Even voorstellen: mantelzorgconsulent Yvonne van Rooij

Publicatiedatum: 24 maart 2016 10.05 uur

Mantelzorgconsulent Yvonne van Rooij
Beste mantelzorgers uit de gemeente Meerssen,

Mijn naam is Yvonne van Rooij en graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om u iets meer te vertellen over mijzelf. Op de foto ziet u mij met een goed gevulde rugzak op mijn schouders. Tipje van de sluier: ik ben geen wereldreiziger (alhoewel ik erg graag op vakantie ga) en ook geen pelgrim. Waarom dan toch met die rugzak op de foto?

Deze goed gevulde rugzak neem ik meestal mee wanneer ik een presentatie houd over de betekenis van mantelzorg. Ik werk namelijk als mantelzorgconsulent bij Steunpunt Mantelzorg Zuid. Speciaal voor mantelzorgers uit uw gemeente. Misschien hebben we elkaar al eens ontmoet?

Die rugzak heb ik gevuld met spulletjes die de diverse taken van een mantelzorger verbeelden, zoals een washandje dat de lichamelijke verzorging symboliseert, poetspullen (huishouden), agenda (planning), EHBO-doos (verpleging), een klapper (regeltaken) en nette kleren (werken). Wat mij iedere keer weer opvalt, tijdens het uitpakken van de rugzak, is dat veel mensen zich niet herkennen in de term mantelzorger. Want zorgen voor een ander... dat doe je toch gewoon? En dat klopt helemaal. De meeste mensen die ik als consulent ontmoet, zorgen uit liefde of genegenheid, of gewoon omdat ze iets voor een ander willen betekenen. Soms zorgen ze een korte intensieve periode voor een ander, maar vaak ook een aantal jaren. De zorg geven ze thuis. Maar ook veel mantelzorgers gaan door met zorgen wanneer hun naaste in een zorginstelling verblijft. Ik heb grote waardering voor deze mensen.

Soms is het echter jammer dat mensen zich niet herkennen in de term mantelzorger. Want hierdoor weten ze niet waar ze informatie, advies of praktische hulp kunnen vinden als ze die nodig hebben. Want veel mantelzorgers die de weg naar mij of het steunpunt wel hebben gevonden, zeggen: 'Had ik dit maar eerder geweten!'

Waar kan ik u mee helpen?
Met alle vragen rondom de (mantel)zorgtaken die u heeft. Of het nu gaat over hulpmiddelen, dagopvang, werk combineren met mantelzorg, ziektebeelden of ondersteuning door zorgvrijwilligers. Ook kunt u deelnemen aan contactgroepen of scholingsactiviteiten van het steunpunt. En ik kan - daar waar nodig - mijn collega Anja Mullenders inschakelen. Zij is mantelzorgmakelaar bij Steunpunt Mantelzorg Zuid en deskundig op het gebied van wet- en regelgeving in de zorg.

Daarom ben ik blij dat ik mij even mocht voorstellen. Zodat u mij weet te vinden wanneer er nodig wat uit de rugzak moet en we hem dus samen wat lichter kunnen maken.

Hoe kunt u mij bereiken?
U kunt mij bereiken via:
telefoon: 043-3215046
mobiel: 06-83668182
of per e-mail via: y.vanrooij@mantelzorgzuid.nl.