Gemeente Meerssen | Energiescan én lening voor verduurzaming

Nieuwsbericht Energiescan én lening voor verduurzaming

Gepubliceerd op: 14 juni 2021 09:30

Mme Henriette
Middenstanders, stichtingen en verenigingen in de gemeente Meerssen kunnen gemakkelijk besparen op energiekosten. Dankzij Stichting Duurzaam Meerssen (SDM) kunnen zij een scan laten uitvoeren om te kijken waar bespaard kan worden. En mocht dit leiden tot investeringen, dan kan een lening tot maximaal € 5.000 worden afgesloten tegen 0% rente. Te mooi om waar te zijn? Deze ondernemer is nu al enthousiast.

Verstand van verduurzaming

Maud Bastings staat achter de toonbank van Madame Henriette. Haar traiteur- en delicatessenwinkel opende de deuren in 2017. In het karakteristiek pand aan de Stationstraat in Meerssen staan verse vleeswaren en kazen in de koeling. "Ik heb veel apparatuur in de winkel staan. Een diepvries, oven, maar natuurlijk ook airco en verlichting. Toen Stichting Duurzaam Meerssen mij attendeerde op de energiescan was ik meteen geïnteresseerd. Ik heb zelf namelijk geen verstand in verduurzaming."

'Met dit advies kan ik wel wat!'

En dus werd er een energiescan uitgevoerd. Een deskundige kijkt dan naar sluimerverbruik (onnodig energieverbruik) en apparaten met een slecht energielabel, zoals koelkasten en vriezers ouder dan 15 jaar. Uiteindelijk volgt hier een rapport uit. Daar was Maud erg blij mee. "Met dit advies kan ik wel wat. Op zich zijn sommige zaken vrij simpel te regelen. Mijn verlichting kan ik vervangen door LED lampen." De overige maatregelen heeft Maud nog niet opgepakt. "Dat komt niet door het rapport, maar door de drukte in de zaak. Ik wil er wel echt iets mee gaan doen."

Lening

Mochten de kosten in de toekomst een rol spelen, dan kan Maud gebruik maken van een zeer aantrekkelijke lening. De Stichting Groenlicht Meerssen verstrekt namelijk in samenwerking met de gemeente Meerssen en overige sponsoren een lening tot maximaal € 5.000. Dit is een initiatief van SDM. "Natuurlijk zijn hier voorwaarden aan verbonden", vertelt Joep Swinkels van de Stichting Groenlicht Meerssen. "Dit is echt bedoeld voor het MKB, stichtingen en verenigingen uit de gemeente Meerssen. We willen diegene helpen die willen investeren in verduurzamingsmaatregelen, maar dat vanwege o.a. hun financiele situatie niet kunnen." De lening kan vervolgens afbetaald worden met de besparingen die de maatregelen opleveren. "Zo betaalt de lening zich binnen maximaal drie jaar vanzelf terug. Daarna profiteert men volledig van de lagere energierekening."

Interesse in een energiescan? Neem dan contact op met Guido Heijnen van Stichting Duurzaam Meerssen via 06-23094781 of guidoheijnen@admidu.nl.