Gemeente Meerssen | Energieheld op de bres voor duurzaam boodschappen doen

Nieuwsbericht Energieheld op de bres voor duurzaam boodschappen doen

Gepubliceerd op: 01 maart 2021 10:05

Anke Dijkstra AH
Anke Dijkstra is – samen met haar broer Bas – eigenaar van de Albert Heijn in Bunde. De winkel is flink uitgebreid, maar mét aandacht voor duurzaamheid. "We moeten vooral samen zorgen voor een goede toekomst." In gesprek met een energieheld over minder voedselverspilling, een gasloos pand en energie uit sinaasappelschillen.

Koelen en verwarmen

Vanaf 1 januari 2021 heeft ze samen met Bas de zaak overgenomen van haar vader. Een grote stap op papier, maar in de praktijk waren de twee al lang werkzaam en betrokken bij de supermarkt aan de Sint Rochusstraat. Achter de schermen is haar vader nog altijd geïnteresseerd en betrokken, maar Anke en Bas staan aan het roer. Inmiddels is het hele pand gasloos. "We werken met twee grote condensors die met CO2 zorgen dat de koelingen koud blijven. De warmte die ze uitstoten, gebruiken we vervolgens om de winkel mee te verwarmen."

Rekenwerk

Maar er gebeurt meer bij de grootgrutter. "Onder de parkeerplaats vangen we het regenwater op, zodat dit langzaam in het grondwater terechtkomt en niet bij een hevige stortbui het riool overbelast." Zulke investeringen zijn niet goedkoop en er gaat heel wat rekenwerk aan vooraf. "Voor beginnende ondernemers zoals wij is dat best spannend. Het duurt jaren voordat je zoiets hebt terugverdiend, maar we vonden het een grote pre om van het gas af te gaan. En het voordeel van Albert Heijn is dat je gebruik kunt maken van de daar aanwezige kennis en de duurzame ontwikkelingen waar ze mee bekend zijn."

Geen verspilling

Anke kan heel slecht tegen voedselverspilling, dus daar zijn ze eveneens mee aan de slag gegaan. Zo worden producten die richting de houdbaarheidsdatum gaan, gedoneerd aan de Stichting Ruggesteun. Zij verdelen het weer onder mensen met een krappe beurs. "Eten waar alleen de verpakking van stuk is, maar dat verder nog prima in orde is, geven we aan Brasserie Friends om er bijvoorbeeld een heerlijk bijgerecht van te maken. En producten die we aan het einde van de dag over hebben, verkopen we via TooGood2Go. Een app die voedselverspilling tegengaat." Ook dat scheelt allemaal een hoop energie.

Afval bestaat niet

De lijst van Anke gaat nog wel even door. Het afval wordt gescheiden, de sinaasappelschillen uit de pers worden verwerkt tot nieuwe energie en van het brood dat over is, wordt paneermeel en dierenvoeding gemaakt. "We hebben in de winkel speciale herbruikbare en recyclebare tassen hangen. Als je klanten de keuze biedt, kiezen ze bijna altijd voor de duurzame optie. Zo worden mensen steeds bewuster. Als steeds meer klanten duurzame en biologische producten kopen, worden de prijzen lager. Daar maakt Albert Heijn zich hard voor."

Samen

"Ik vind dat we met z'n allen moeten zorgen voor een goede toekomst. Zo werken wij bijvoorbeeld graag samen met lokale initiatieven. Neem nou deze tarwerietjes van Wheat Straws. Zo'n innovatief, duurzaam verhaal verdient een podium hier." Anke probeert tevens haar medewerkers bewust te maken. "Ik vind dat we een voorbeeldfunctie hebben. Zo ruimen we meerdere keren per dag het zwerfafval op rondom de winkel, maar ik leg ook uit dat als in een doosje met 10 potjes er een kapot is, je ze niet alle 10 hoeft weg te gooien. Kost allemaal energie. Dus even onder de kraan en je kunt de andere 9 gewoon gebruiken." Op die manier zijn er nog meer energiehelden in de maak.

 

Meer lezen over energiehelden in de gemeente Meerssen? Kijk dan hier. En alle informatie over de Regionale Energie Strategie vindt u hier.

Wilt u zelf aan de slag met nieuwe energie in en om uw eigen woning? Kijk dan op de website van Nieuwe Energie in Limburg.