Gemeente Meerssen | Energieheld in beeld: Teb Marius

Nieuwsbericht Energieheld in beeld: Teb Marius

Gepubliceerd op: 23 februari 2021 11:25

Teb Marius
In de gemeente Meerssen zijn al veel mensen bezig met energiezuiniger leven. De een legt zonnepanelen op het dak, de ander trekt een dikke trui aan, zodat de verwarming een standje lager kan. Dat zijn wat ons betreft echte Energiehelden! Door hun verhalen hier te delen, hopen we u te inspireren om ook aan de slag te gaan met verduurzaming. Iedereen kan een Energieheld worden. Of je nou nog op de basisschool zit, of al gepensioneerd bent.

Wilt u graag meedenken over het gemeentelijke beleid op het gebied van energie en warmte? Lees dan verder aan het einde van deze pagina.

"Laten we onze planeet een beetje heel houden"

De woning van Teb Marius stamt uit 1895, maar wie denkt dat een oud huis niet te verduurzamen is, heeft het mis. Na vloerverwarming en isolatie volgden infraroodverwarming, zonnepanelen en een warmtepomp. "Door nu te investeren, hebben we straks minder kosten aan onze woning."

Hoge energiekosten

Zo'n 14 jaar geleden kocht Teb met zijn gezin het huis aan de Gemeentebroek in Meerssen. "We hadden jaren in warme landen gewoond en de verkoper verzekerde ons, dat de energiekosten wel meevielen." Het tegendeel was waar. Door de slechte isolatie was het gasverbruik enorm. "Er zat wel overal dubbel glas in de ramen en het dak was geïsoleerd, maar verder ging alle warmte zo door de muren naar buiten. Daarbij bleef het vochtig in huis."

Op onderzoek

En dus ging Teb aan de slag. Er kwam een serre die veel zon opving en als een oventje werkte voor de begane grond. De vloerverwarming deed de rest. "Het werd bewoonbaarder. In 2017 heb ik onderzocht wat we nog meer konden doen. Dat vond ik leuk om te doen. Samen met een aannemer hebben we gebrainstormd over de uitvoering." Uiteindelijk is nu zo'n 80% van de woning voorzien van een geïsoleerde binnenschil. De muren zijn 12 centimeter naar binnen gekomen, maar de kamers hebben nog dezelfde ruime uitstraling. Geheel gasloos wonen is helaas niet mogelijk, maar de familie Marius komt een heel eind.

Warmte

"Drie jaar geleden heb ik uitgezocht of zonnepanelen interessant voor ons waren. Door de ligging van het huis konden we dit vergeten, aldus de leverancier. Maar de technieken worden steeds beter en eind vorig jaar hebben we 33 zonnepanelen op het dak van de garage laten leggen." Ook kwam er een hybride warmtepomp, die de vloerverwarming en de lage temperatuurradiatoren van warmte voorziet. Alleen op extreem koude dagen moet de gaskachel af en toe bijspringen. Op de werkkamer, een slaapkamer en in de gang hangt inmiddels infraroodverwarming. "Dat zijn witte panelen die werken als een elektrische kachel. Binnen een hele korte periode wordt het er aangenaam warm."

Energieheld

Teb is een ware energieheld en zo voelt hij zich ook wel. "Dit huis is gebouwd in een tijd waarin isolatie niet vanzelfsprekend was. Dat hebben we toch maar mooi omgeturnd naar de mogelijkheden van deze tijd. Het lastige is, dat niks recht is in dit huis. Dus dat zorgde voor uitdagingen, maar dankzij onze ingrepen hebben we nu energielabel A gekregen. Wat mij betreft, mag de overheid meer aandacht schenken aan duurzaamheidsmaatregelen en ook de regelingen kunnen duidelijker. Niet alle leveranciers begeleiden daar voldoende in en gaan omslachtig te werk. Soms moet je bedragen voorschieten alvorens je ze volgens een bepaalde regeling terugkrijgt. Dat is niet voor iedereen op te brengen."

Genieten

"Ik vind duurzaamheid belangrijk, omdat we onze planeet een beetje heel moeten houden. En we hebben deze investeringen nú gedaan, zodat we straks minder kosten hebben aan onze woning." Teb kan genieten van de techniek van zonnepanelen. "Je haalt de energie gratis uit de lucht. En de technische ontwikkelingen gaan ontzettend snel." Ondertussen denkt hij alweer na over de volgende stap. "We gaan zien hoeveel de zonnepanelen opbrengen komend jaar. Dan bepalen we of we ook op de andere kamers infraroodpanelen hangen, of toch warmwaterverwarming houden." De een op stroom van de zon, de ander kan op de warmwaterpomp. Deze energieheld is nog lang niet klaar met verduurzamen.

Hier leest u het volgende portret van een energieheld in de gemeente Meerssen.

Meedenken?

Maandag 22 februari organiseerde de gemeente Meerssen een drukbezochte online meedenkbijeenkomst voor inwoners over de Regionale Energie Strategie. Speciaal voor ondernemers is woensdag 24 februari een online meedenkbijeenkomst georganiseerd. Aanmelden kan via deze link.

Meer weten over nieuwe energie in en om uw eigen woning? Kijk dan op de website van Nieuwe Energie in Limburg.