Gemeente Meerssen | EMEC start lokale campagne 'Zet 'm op 60!'

Nieuwsbericht EMEC start lokale campagne 'Zet 'm op 60!'

Gepubliceerd op: 03 maart 2021 13:40

EMEC
Lokale energiecoöperatie in actie om huishoudens simpel energie en geld te laten besparen

Woensdag 3 maart is EMEC gestart met de 'Zet 'm op 60' campagne om bewoners te vragen hun cv-ketel op 60 graden te zetten. Theo Braam, EMEC: "De meeste cv-ketels staan standaard veel te heet ingesteld. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je veel gas en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar." EMEC is een van de 60 energiecoöperaties die vandaag starten met deze landelijke actie. Huishoudens die hun ketel lager zetten kunnen ook nog duurzame prijzen winnen.

Energiecoöperatie = lokale duurzame energie zonder winstoogmerk

EMEC is een van de ruim 200 energiecoöperaties in Nederland. Deze lokale initiatieven wekken duurzame energie op zonder winstoogmerk. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op daken, leden adviseren over besparen en eigen opwek. warmteterugwinning bij een nabijgelegen fabriek, of zonnepanelen op daken van kantoren. EMEC bestaat al sinds 2014 en heeft inmiddels al zo'n 90 leden. Iedereen laten meeproffiteren van de energietransitie en het in de regio houden van de revenuen, dat is de cooperatieve gedachte achter EMEC. Samen met en voor de leden is er in 2019 een zonnecentrale gerealiseerd en dit jaar komt daar de 2e en mogelijk 3e nog bij. Via deze actie van 'Zet 'm op 60' willen wij zo veel mogelijk burgers al een besparing bezorgen en tevens de CO2 uitstoot verlagen.

Cv-ketel op 60 graden = efficiënter gebruik, effectieve besparing

Een cv-ketel staat vanuit de fabriek standaard afgesteld op 85 graden, veel heter dan voor de meeste huizen nodig is. Met een simpele handeling is de temperatuur van het verwarmingswater (dus niet het warme douche- of kraanwater!) makkelijk naar 60 graden te brengen. Op www.zetmop60.nl staan gratis korte en simpele instructiefilmpjes voor alle gangbare cv-ketels.

"Meestal is het niet meer dan een simpele draai aan de knop, waarmee je al gauw tientjes per jaar bespaart. Bovendien wordt je woning energiezuiniger, terwijl je comfort en warmte gelijk blijven. Een kleine moeite om iets goeds te doen voor het klimaat," aldus Theo Braam van EMEC.

Campagne

Voor de campagne Zet 'm op 60! werkt EMEC samen met Urgenda. Doel van de campagne is de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terug te dringen. De campagne wordt onderschreven door vrijwel alle fabrikanten van cv-ketels. Zie campagnesite www.zetmop60.nl.

Huishoudens die meedoen aan de actie, maken kans op duurzame prijzen; als hoofdprijs betaalt Urgenda een jaar lang de energierekening. Doet een huishouden via de energiecoöperatie mee aan de actie, dan maakt de energiecoöperatie zelf ook nog kans op € 2.500.