Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Eilandsraad uit Bonaire op bezoek in Meerssen

Gepubliceerd op: 28 juni 2018 15:30

Er ligt bijna 8000 kilometer tussen, maar op woensdag 27 juni kwamen Bonaire en Meerssen op een bijzondere manier samen. De Eilandsraad van Bonaire - vergelijkbaar met de gemeenteraad - bracht een bezoek aan Meerssen. "Ik ben in meerdere Nederlandse gemeenten geweest, maar hier heb ik me echt thuis gevoeld", zegt Robert Beukenboom, Eilandsraadslid.

Bezoek uit Bonaire

Overeenkomsten

In Maastricht breekt de tweede dag van het VNG-congres aan, maar de Eilandsraad van Bonaire heeft besloten om deze dag anders in te vullen. Met ruim 19.000 inwoners is Bonaire vergelijkbaar met de gemeente Meerssen. De Eilandsraadsleden waren daarom erg benieuwd naar het reilen en zeilen van onze gemeente. Op dit moment telt de Eilandsraad negen leden, de gemeenteraad van Meerssen 17. "We willen in de toekomst graag meer leden", zegt de heer Beukenboom. "Net zoals jullie doen we dit naast onze baan, vaak in de avonduren. Er is veel werk te verzetten, dus hopelijk gaan we in de toekomst naar 11 leden." Anders dan in gemeenten in Nederland is dit aantal niet verbonden aan het aantal inwoners.

Onder een dak

Na een kijkje in de ambtelijke organisatie volgt de rondleiding door het gemeentehuis. In het Klant Contact Centrum is men vooral benieuwd naar de trouwlocatie. Coördinator Daisy Deutschmann vertelt over de mogelijkheid om gratis - en redelijk snel - te trouwen. Dat wordt door de gasten uit Bonaire samengevat als 'een kusje en weg'. Ook de rest van het bestuurscentrum en het aangrenzende Erfgoedhuis worden bezocht. Op Bonaire zijn ongeveer dezelfde afdelingen als de gemeente Meerssen, maar deze zitten allemaal in aparte gebouwen. Dit komt de klantvriendelijkheid niet ten goede en de huurkosten zijn hierdoor erg hoog. Eén centraal gebouw zou een uitkomst zijn.

Bezoek uit Bonaire

Zon

Een bezoek aan de Basiliek en de Gloriette mogen natuurlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Meerssen. De lunch in de zon smaakt goed, hoewel de eilandbewoners liever de schaduw opzoeken. "We zien veel gelijkenissen met de mensen uit Meerssen. Jullie hebben ook de zon in je", zegt Eilandsraadslid Elvis Tjin Asjoe. In het park sluit de burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz aan om in dialoog te gaan over de uitdagingen van de gemeentepolitiek. Onder anderen over de thema´s bestuurlijke verhoudingen, de verschillende posities van burgemeester en raadsleden en de integriteit van het openbaar bestuur.

Bezoek uit Bonaire

Meerssen in het hart

De dag wordt afgesloten bij Ontmoet Anna. Als herinnering krijgt iedereen een blikken hart met wat lekkers, met de 'groete oet Meersje'. De heer Beukenboom, namens de Eilandsraad: "Hartelijk dank voor deze mooie dag. Meerssen en Bonaire hebben veel overeenkomsten. Natuur, cultuur, maar ook de gastvrijheid. Bij ons is alleen het water iets helderder en het zand wat witter." De Eilandsraadsleden vertrekken vervolgens naar Den Haag en gaan een dezer dagen weer terug naar Bonaire. Met hopelijk de gemeente Meerssen voor altijd in hun hart.

Bezoek uit Bonaire