Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Een tegen eenzaamheid: laat wat van u horen

Gepubliceerd op: 31 juli 2019 09:05

Logo een tegen eenzaamheid
Wist u dat één op de zes ouderen eenzamer is tijdens de vakantieperiode? De zomer is meestal voor veel mensen een leuke tijd. Samen genieten van mooi weer of lekker even weg. Voor veel ouderen kan het echter een lange periode van eenzaamheid zijn. In Nederland voelt meer dan de helft van de ouderen zich eenzaam. Uit onderzoek blijkt dat zij gemiddeld wel acht dagen helemaal niemand spreken. Familie, vrienden en kennissen zijn met vakantie. Hobby- en sportclubs hebben een zomerstop. Het is daarom belangrijk in de zomermaanden contact te houden. Al is het maar met een klein gebaar.

Wat kunt u doen als u op vakantie gaat?

Laat wat van u horen, juist in de zomer. Plan een afspraak, maak tijd en vraag hoe het eigenlijk gaat. Hoe u signalen van eenzaamheid kunt herkennen en welke gesprekstips u kunt gebruiken, leest u op deze pagina. Heeft de oudere zin om deel te nemen aan een initiatief tegen eenzaamheid? Dan kunt u helpen door de initiatieven in zijn of haar gemeente te bekijken en te vragen welke activiteiten er in de zomer zijn. Hier vindt u een lijst met initiatieven door het hele land.

Wat kunt u doen als u thuisblijft?

Er zijn veel leuke initiatieven in Nederland tegen eenzaamheid. Bekijk of één van deze initiatieven u aanspreekt. U kunt ook bekijken welke initiatieven er al in uw gemeente zijn. Misschien krijgt u wel een idee om eenzaamheid tegen te gaan en start u uw eigen initiatief.

Over de campagne tegen zomereenzaamheid

De campagne tegen zomereenzaamheid maakt deel uit van het actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid dat minister De Jonge in maart 2018 presenteerde. Het actieprogramma luidde de start in van een aanpak tegen de toenemende eenzaamheid onder ouderen. In het programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met veel verschillende publieke en private organisaties.

Een van die organisaties, seniorenorganisatie KBO-PCOB, deed laatst onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten besloot het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de vakantieperiode zo veel mogelijk aandacht te vragen voor zomereenzaamheid. Hier leest u meer over het onderzoek.