Nieuwsbericht Een bijen- en vlinderparadijs in Geulle

Publicatiedatum: 20 juni 2018 12.40 uur

Inzaaiactie3
Aan Westbroek liggen twee lege kavels. Hier wordt niet meer gebouwd. Wat er wel komt? Dat wil de gemeente graag samen met de bewoners gaan bedenken. En tot die tijd? Dankzij de leerlingen van groep 6 van basisschool Ondersteboven komt er een bijen- en vlinderparadijs. Op maandag 18 juni hebben ze hier alvast voor gezorgd.

Zaaien maar

27 kinderen verzamelen zich rondom de Vlindermobiel van Stefan Kools en Sandra van den Beuken. Ze krijgen eerst uitleg over de verschillende manieren van zaaien. "De natuur zorgt zelf voor de verspreiding van zaadjes, maar vandaag gaan wij ze een handje helpen", vertelt Stefan. "De zaadjes komen niet allemaal meteen uit. Bij sommige duurt het wat langer. De natuur wacht op het juiste moment." Uit de grote zakken met zaden mogen de leerlingen allemaal een paar handjes nemen en in hun eigen zaaizakje doen. Enkele ouders en wethouder Paul Sanders doen enthousiast mee. Er wordt afgeteld en dan mag er gezaaid worden.

Inzaaiactie2 500

Mens en natuur

Waarom is het zo belangrijk wat hier vandaag gebeurt? "Op deze manier geven we iets terug aan de natuur", vertelt wethouder Sanders. "Tegelijkertijd maken we de kinderen bewust van het belang van natuur. Net als bij de bijenhotels en vlindertuin leren ze hiervan en we tonen het goede voorbeeld. Ik vind het geweldig dat dit zo kan." Het bijen- en vlinderparadijs is tijdelijk, want de definitieve bestemming van dit terrein is nog niet bekend. "Klopt, daarom zijn alle voorstellen van de bewoners welkom. Het initiatief ligt echt bij de mensen zelf. Ik zie dit project ook breder: het zorgt voor ontmoeting onderling. Ontmoeting tijdens de bewonersavonden die we gaan organiseren om ideeën op te halen. En hopelijk straks als we invulling gaan geven aan het terrein. Zo geven we dit stuk grond terug aan de natuur én aan de mensen."

Bewonersavond

Enkele omwonenden komen naar het inzaaiplezier kijken. Kris Förster vindt het een hartstikke mooi initiatief. Hij heeft zelf allerlei suggesties: "Ik zou hier wel een bijenvolkje willen houden. En misschien kunnen er fruitbomen komen. Dan wordt die elektriciteitsmast wat meer aan het oog onttrokken." Tijdens de eerste bewonersavond die binnenkort wordt georganiseerd, gaat hij zeker zijn stem laten horen. "We kunnen er bijvoorbeeld een buurttuin van maken. Een soort moestuin plus, waar je meteen de buren ontmoet. Het is een enorme oppervlakte dus ik denk dat we de gemeente wel nodig hebben. Wat mij betreft wordt het een groene oase met enkele functionele onderdelen."

Inzaaiactie 1 500

Insecten-les

De twee kavels zijn ondertussen grotendeels ingezaaid door de kinderen. Straks komt een inzaaimachine de rest doen. Na gedane arbeid is het goed rusten. Daarom krijgen ze nog zelfgemaakte vlierbloesemlimonade van Sandra. Juul Muijtjens en Lieke Zeegers hebben flink hun best gedaan. "We hebben vanmorgen ook uitleg van Els gekregen over insecten", vertelt Juul enthousiast. Els Derks-Van der Wiel is natuurgids bij IVN en heeft de kinderen voor het zaaien meegenomen op zoek naar insecten. Lieke: "Die mochten we dan in een potje doen met een loepje erop. Zo konden we ze onderzoeken en opzoeken wat voor insect het was. We hebben een sprinkhaan gevonden, een kever, bijen en zelfs een miljoenpoot." Als het zaaigoed straks uitkomt, zullen de insecten hun weg vinden naar de Westbroek. Wat erna komt, dat is aan de bewoners.