Nieuwsbericht Duurzaam Meerssen Dag druk bezocht

Publicatiedatum: 06 november 2017 12.50 uur

Duurzaam Meerssen Dag - het organiserende comité
Voor de 6de keer werd in Meerssen de Duurzaam Meerssen Dag georganiseerd. Het toneel voor deze dag was dit jaar de Auw Kerk in Bunde. Onder de vlag van de nieuwe slogan 'Duurzaam = Hip' toonde Meerssen haar grote diversiteit aan duurzaamheidsinitiatieven. Deze diversiteit, maar ook professionaliteit, werd tijdens de officiële opening van wethouder Guido Houben ook aangehaald. In het bijzonder was er aandacht voor het bijen en bloembollenproject van Faunawatch en voor de kleingeldactie van MOS (Meerssen en Ontwikkelingssamenwerking).

Bloembollen

Faunawatch en The Pollinators namen het initiatief om 500 biologische bloembollen aan te schaffen en te planten op de Duurzaam Meerssen Dag. Uit handen van Wethouder Guido Houben ontvingen zij een bijdrage in de vorm van bloembollen, zaaigoed en twee bijenhotels. Faunawatch plaatste inmiddels 67 kleine tot zeer grote bijenhotels in de gemeente Meerssen en omstreken.

Duurzaam Meerssen Dag - Faunawatch

Kleingeldactie MOS

Afgelopen zomer organiseerde MOS de kleingeldactie. In alle kernen van de gemeente trof u in die tijd wisselgeldpotjes aan bij winkels en horecagelegenheden. Hier kon u een kleine bijdrage - uw wisselgeld - in stoppen voor de goede doelen in de derde wereld. Al deze goede doelen hadden op een of andere manier een relatie met Meerssen. Het opgehaalde bedrag van de kleingeldactie (ca. 1.300 euro) werd door wethouder Berry van Rijswijk met € 2.000,- verhoogd tot € 3.300,-.

Duurzaam Meerssen Dag - MOS

Overeenkomst eerste coöperatieve zonnecentrale Meerssen

Na de officiële opening ondertekenden wethouder Guido Houben en de heer Dierick van de EMEC een overeenkomst voor de eerste zonnecentrale van Meerssen op het bestuurscentrum. Als onafhankelijke energiecoörperatie plaatst EMEC 300 zonnepanelen op het dak van het bestuurscentrum in Meerssen. Iedereen die in onze gemeente woont en energie afneemt, kan deelnemen in deze zonnecentrale. Meedoen is eenvoudig. U neemt één of meer zonnepanelen in de zonnecentrale Meerssen en krijgt de komende 15 jaar kwijtschelding van de energiebelasting (thuis) over door u opgewekte stroom. Meer weten? Kijk op www.emec.nu/meerssen.

Duurzaam Meerssen Dag - EMEC

Duurzaamheidskaart: initiatieven uit de gemeente Meerssen

Om een goed beeld te krijgen van de vele duurzaamheidinitiatieven in onze gemeente is een Duurzaamheidskaart opgesteld. Deze kaart toont alle 1.151 bij de gemeente bekende initiatieven. En dit aantal blijft alleen maar stijgen. De meeste initiatieven zijn gericht op energiebesparing of het opwekken van energie. Maar ook thema's als natuur, educatie en voeding zijn komen aan bod.

Nieuwe energie voor Meerssen

Het belangrijkste onderwerp voor de gemeente zelf was dit jaar ´energie´. Met drie verschillende stands liet de gemeente zien wat er in onze gemeente gebeurt op dit gebied. Stichting Dubbel Duurzaam presenteerde het inmiddels veelbesproken energieproject Dubbel Duurzaam en de energieheldenkaart. Volta Limburg zorgde voor de deur van de Auw Kerk met de Smart flower voor extra aandacht voor het project 'Plus Je Huis'. Tot slot werden er ook nog allerlei duurzame oplossingen getoond hoe de gemeente omgaat met de eigen buitenverlichting.

Duurzaam Meerssen Dag - Smartflower Volta

Duurzaam = HIP

In totaal lieten tijdens de Duurzaam Meerssen Dag 30 organisaties zien wat ze allemaal doen in het kader van duurzaamheid. De onderwerpen People, Planet en Profit kwamen uitvoerig aan bod. Dat duurzaamheid hip is, lieten de basisscholen De Lindegaerd, De Gansbeek en Franciscus zien tijdens de scholenwedstrijd 'een gezonde maaltijd'.

Duurzaam Meerssen Dag

Meer weten?

Stichting duurzaam Meerssen: www.stichtingduurzaammeerssen.nl
Duurzaamheidskaart Meerssen: www.stichtingduurzaammeerssen.nl/duurzaamheidskaart-meerssen/
Faunawatch: www.Faunawatch.org
Meerssen en Ontwikkelingssamenwerking: www.mosmeerssen.nl
Project Dubbel Duurzaam: www.dubbel-duurzaam.nl
Plus Je Huis: www.voltalimburg.nl/plusjehuismeerssen
Energieloket Meerssen: www.bespaarenergieinlimburg.nl
EMEC Zonnecentrale Meerssen: www.emec.nu/meerssen