Gemeente Meerssen | Duurzaam én comfortabel wonen

Nieuwsbericht Duurzaam én comfortabel wonen

Gepubliceerd op: 07 maart 2021 15:45

Luc van den Bergh
Luc van den Bergh van Wonen Meerssen is een ware energieheld. Niet alleen is de woningcorporatie al sinds halverwege de jaren '90 bezig met het verduurzamen van hun woningen. "We kijken ook kritisch naar onszelf. Ons kantoor is geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en we vergaderen papierloos. Dat scheelt dozen aan papier."

Van energie naar duurzaamheid

"Destijds hadden we de energiewerkgroep", herinnert Luc zich nog. "Op den duur is dat veranderd in de duurzaamheidswerkgroep, want we zijn breder gaan kijken dan alleen energie. Het motto is: begin klein, begin simpel en wil niet alles tegelijk. Dan volgt de rest vanzelf." En dus werden er vanaf de jaren negentig overal HR-ketels en dubbele beglazing geplaatst. Woningen werden geïsoleerd, waardoor de energielabels aanzienlijk verbeterden.

Enthousiast

Wonen Meerssen streeft ernaar om in 2030 alleen maar woningen te hebben met een energielabel A of hoger. "Dat zorgt voor technische uitdagingen, zeker bij monumentale panden. En het vraagt om behoorlijk wat investeringen." Dit wordt niet altijd doorberekend naar de huurders. "Klopt, we vinden het belangrijk dat iedereen meedoet en willen graag het tempo erin te houden. Behalve bij zonnepanelen. Dan vragen we eerst aan de bewoners of ze willen meedoen. En een bijdrage die overeenkomst met de helft van de besparing. Niet iedereen is direct aan boord, maar ik hoop dat de mensen waar de panelen wel op het dak komen ambassadeurs worden en hun buren gaan enthousiasmeren. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het levert ook geld op."

Kijk naar jezelf

In het kader van practice what you preach heeft de duurzaamheidswerkgroep ook kritisch naar de interne bedrijfsvoering gekeken van de woningcorporatie. "We hebben de daken van onze kantoren geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op en er is overal LED verlichting. Natuurlijk hebben we overal HR++ glas en staan er laadpalen op ons terrein voor de elektrische auto's." Zelfs het kopieerapparaat is energiezuinig. "Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2012 heb ik eens laten zien hoeveel papier wij gebruiken. Daar schrik je van. Dus toen zijn we overgestapt op papierloos vergaderen." En er zijn nog genoeg toekomstplannen. "Zo willen we meedoen met de gemeente Meerssen en het regenwater van het riool ontkoppelen. We doen op dit moment tevens een proef met infraroodpanelen als verwarming, zodat we minder gas kunnen gaan verbruiken."

De generatie na ons

Luc is een betrokken energieheld. "Ik denk dat een van de grootste uitdagingen voor de toekomst is: hoe houden we onze huizen koel? Het klimaat verandert, huizen zijn beter geïsoleerd en we houden vaker onze ramen gesloten. We hebben maar één aarde. Door te verduurzamen denken we aan de generatie na ons en verbeteren we tegelijkertijd onze woonkwaliteit. Daar maken we ons als Wonen Meerssen graag hard voor."

Meer lezen over energiehelden in de gemeente Meerssen? Kijk dan hier. En alle informatie over de Regionale Energie Strategie vindt u hier.

Wilt u zelf aan de slag met nieuwe energie in en om uw eigen woning? Kijk dan op de website van Nieuwe Energie in Limburg.