Nieuwsbericht Douzelage uitwisselingsproject: Meerssense jeugd vertelt over hun ervaringen

Publicatiedatum: 03 oktober 2017 12.55 uur

'Hobby Education' was de titel van het Douzelage uitwisselingsproject in Agros (Cyprus). De Meerssense scholieren Ghislaine Feron, Kaatje Savelkoul, Janne Maas, Noah Croes, Ali Sair, Leroy Essers en hun docente Lonneke Frijns (Stella Maris College) namen hieraan deel van 6 t/m 13 augustus 2017. In totaal hebben 40 deelnemers uit Meerssen, Holstebro (Denemarken), Köszeg (Hongarije), Chojna (Polen) en Agros (Cyprus) samengewerkt in dit project van Erasmus+. De leerlingen van Stella Maris College bezochten op 29 september 2017 wethouder Berry van Rijswijk en vertelden over hun ervaringen.

Douzelage uitwisseling

Onze Meerssense jeugd op verkenning in Agros (Cyprus) samen met jeugd uit Holstebro (Denemarken), Köszeg (Hongarije), Chojna (Polen) en Agros.

"Fantastisch!" is het enige woord dat toepasselijk is voor een reis als deze, vertellen de leerlingen aan de wethouder. De eerste dagen waren vooral bedoeld om de groep beter te leren kennen. Dit ging door middel van spelletjes en samenwerkingsopdrachten. Een van de leukste workshops die ze hebben moeten doen, was het uitbeelden van stereotypes van andere landen door middel van een toneelstuk. De leerlingen van Stella Maris College kregen de eer om Hongarije uit te beelden en dit deden ze natuurlijk met volledige overtuiging.

Douzelage uitwisseling - bezoek wethouder Van Rijswijk
Bij wethouder Berry van Rijswijk vertellen de leerlingen enthousiast over hun onvergetelijke ervaring.

Terugblik

Op dinsdag 8 augustus was er een foto-speurtocht georganiseerd in het dorpje Agros. Deze werd gelopen in gemixte groepen, zodat men het dorpje en elkaar beter leerde kennen. Er werden speciale plekken bezocht, zoals een waterbron, een rozenfabriek, een prachtig kerkje en een snoepwinkeltje waar alles zelf wordt gemaakt.

Op woensdag 9 augustus was er een uitstapje naar Limasol, een bekend havenstadje in Cyprus. 's Ochtends stond er een bezoek naar een amfitheater van de Oude Grieken op het programma. Daarna een bezoek naar het middeleeuwse Limasol Castle. Beide plekken waren indrukwekkend om te zien, ondanks dat het wel afzien was vanwege de hoge temperatuur (35 graden). Na een heerlijke lunch bij een pizzeria mochten de leerlingen gaan genieten van het weer op het prachtige strand.

Op vrijdag 11 augustus bezochten de leerlingen de hoofdstad Nicosia. Ze bezochten een archeologisch museum, het centrum van Nicosia en kregen vrije tijd om de stad te verkennen, in een hitte van 38 graden. De dag werd afgesloten met een culturele avond en een presentatie over Nederland met natuurlijk ook feestelijke carnavalsmuziek!

Om nog even te kunnen ontsnappen aan het warme weer werd op de laatste dag genoten van een zwembad in de bergen van Cyprus, 5 minuten van Agros. Het programma sloot af met het overhandigen van het Youth Certificate, waarmee de leerlingen met succes het Youth Program hebben afgesloten. Aan het einde van de avond vond een afscheidsfeest plaats, waar men een laatste 'goodbye' kon zeggen tegen iedereen.

Mooie ervaring rijker

De ervaringen die de leerlingen hebben opgedaan, zullen hun voor de rest van hun leven bijblijven. En ook de mensen die ze hebben ontmoet!

Informatie

Meer informatie over de Douzelage: www.douzelagemeerssen.nl