Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Dirigent Jacques Claessens van Harmonie & Drumband Sint Agnes benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Gepubliceerd op: 29 september 2019 09:00

Koninklijke onderscheiding voor Jacques Claessens
Op zaterdag 28 september 2019 reikte burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz een Koninklijke Onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit aan de heer Jacques Claessens. De heer Claessens is dirigent van de jubilerende Harmonie en Drumband Sint Agnes uit Bunde. De uitreiking vond plaats aan het einde van het galaconcert ter gelegenheid van het jubileum.

Muziek, muziek, muziek

In 1982 begon de heer Claessens zijn muzikale loopbaan. Tot 2006 was hij alt- en sopraansaxofonist bij de Marinierskapel van de Koninklijke Marine. Hij verzorgde eveneens als saxofoonsolist optredens in binnen- en buitenland. Daarnaast zette hij zich in als lid van de programmacommissies. Jacques Claessens wordt gezien als een van de meest vooraanstaande saxofonisten van Nederland. Van 1998-2012 was hij directeur van Muziekschool Kinrooi vzw en vaste dirigent van harmonie en fanfareorkesten, zoals:

  • Koninklijke Fanfare Concordia Ulestraten (1965-heden);
  • Muziekvereniging Kunst Na Strijd te Woudrichem (1984-1998);
  • Koninklijke Erkende Harmonie Sint Caecilia Maasbracht (1994-2004);
  • Philharmonie Sittard (2004-2009);
  • Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden (2010-heden);
  • Harmonie L'Union Fraternelle Veldhoven (2017-heden).

Harmonie en Drumband St. Agnes Bunde

In 1979 startte Jacques Claessens als dirigent van Harmonie en Drumband Sint Agnes in Bunde. Hij is dirigent van het Harmonieorkest en leidt het jeugdorkest. Steeds stimuleert en enthousiasmeert hij het gehele orkest en de individuele leden. Zo brengt hij allen tot verdere ontwikkeling.

Prijzen

Onder zijn bezielende leiding bereikt de Harmonie een hoog niveau. Vanaf 1980 worden prachtige prijzen in de wacht gesleept. In 1980 resulteerde zijn eerste concoursdeelname in een promotie naar de Ere-afdeling, waarna het harmonieorkest in 1983 eveneens de eerste prijs behaalde. In 1986 promoveerde Harmonie St. Agnes onder zijn leiding naar de Superieure afdeling. Vervolgens blijft Harmonie en Drumband St. Agnes onder leiding van Jacques Claessens in de prijzen vallen. Eveneens onder zijn leiding worden diverse producties gerealiseerd, zoals in 2010 een galaconcert in Maastricht en een concert samen met het LSO in 2013.

Buiten de landsgrenzen

Met de harmonie van Maasbracht stond de heer Claessens aan de wieg van het Eurofestival, een euregionaal festival voor Europese jeugdorkesten. Als adviseur en jurylid heeft hij hierin een stimulerende en verbindende rol gespeeld.

Ambassadeur

Hij schrikt er niet voor terug om muzikale experimenten aan te gaan en brengt vernieuwingen in de blaasmuziek. Hij gaat veelvuldige de samenwerking aan met andere (culturele) disciplines zoals zang en dans en weet de orkesten te enthousiasmeren voor concoursen en bijzondere samenwerkingsprojecten. Dirigent Jacques Claessens wordt gezien als ambassadeur voor de blaasmuziek en draagt op kundige wijze bij aan de opbouw, instandhouding en niveauverbetering van de blaasmuziek.

Vrijwillige activiteiten

Naast de vele uren die de decorandus besteedt aan de diverse verenigingen, het uitzoeken en arrangeren van de muziek voor orkesten, ensembles en solisten ontplooit hij ook nog een aantal vrijwillige activiteiten. Hij is jurylid bij solistenconcoursen, Finale Jonge Solisten en examens die georganiseerd worden door de Limburgse Bond voor Muziekgezelschappen en het Huis voor de Kunsten Limburg. Bovendien is de heer Claessens vrijwilliger bij de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) waarbij 2400 muziekverenigingen aangesloten zijn.

Kortom: Jacques Claessens zet zich in als ambassadeur voor de muziekcultuur in het algemeen en de blaasmuziek in het bijzonder.

De heer Jacques Claessens heeft gedurende zeer lange tijd een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw, instandhouding en niveauverbetering van de blaasmuziek. Gelet op de bovenlokale uitstraling en betekenis van zijn activiteiten is de heer J.C.M. Claessens door Zijne Majesteit benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.