Nieuwsbericht De nacht van de nacht & openbare verlichting

Publicatiedatum: 25 oktober 2016 12.35 uur

Om aandacht te vragen voor het donker, dooft de gemeente tijdens de Nacht van de Nacht (zaterdag 29 oktober) zoveel mogelijk de aanstraal verlichtingen nabij en in het Proosdijpark, het gemeentehuis en de Basiliek.

Nieuwe dimbare LED-verlichting

In 2016 is de gemeente Meerssen gestart met het vervangen van de openbare verlichting. Het vervangen zal in fases gaan gebeuren. In 2016 ligt de nadruk op de wegen waar de verlichting ouder is dan 20 jaar. Vanaf 2017 zal verlichting worden vervangen welke tussen de 18 en 20 jaar oud is.

De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Deze lampen hebben een lager energieverbruik, gaan langer mee en zijn onderhoudsvriendelijker. Daarnaast wordt de LED-verlichting gedimd. Op dit moment worden de lantaarnpalen in onze gemeente 's avonds na 23.00 om en om uitgedaan. Door de verlichting te dimmen na 23 uur wordt het licht gelijkmatiger uitgestraald hetgeen weer beter is voor de sociale- en verkeersveiligheid.

Afgelopen maanden zijn diverse straten in Rothem, Geulle en Geulle aan de Maas al voorzien van nieuwe verlichting. De komende maanden vervangen we de verlichting in de volgende straten:

Bunde: Meerstraat, Geulstraat, Maasstraat, Steinstraat, In de Winkel, Burchtstraat, Papenweg, Lindenlaan, Kersenlaan, Geulhout (incl. parkeerplaats).
Weert: Weerterveld
Meerssen: Burgemeester Murisstraat, Burgemeester Binckhorststraat, Vauwerhof, Eijsendaalweg.
Ulestraten: Humcoven

Zonne-energie verlichting

In de Veeweg in Meerssen staat sinds bijna een jaar een lichtmast op zonne-energie. Dit is een goed alternatief voor die locaties waar beperkte lichtopbrengst gewenst is en er geen kabels en leidingen in de nabijheid aanwezig zijn.

Dynamische verlichting

In samenwerking met de gemeente Maastricht is de gemeente Meerssen voornemens om de Oude Steeg in Rothem te voorzien van dynamische verlichting. De Oude Steeg, de verbindingsweg tussen Rothem en Weert, is sinds kort afgesloten voor doorgaand autoverkeer en hierdoor nog alleen toegankelijk voor voetgangers en (brom)fietsers. Dynamische verlichting is een passende oplossing voor deze weg vanwege de natuurlijke omgeving  en het feit dat een gedeelte van de Oude Steeg zich in een vliegroute van vleermuizen bevindt.

De verlichting is dynamisch doordat deze voorzien is van een radarsysteem dat de verlichting alleen laat branden  als er (brom)fietsers of voetgangers passeren. Na enkele minuten gaat de verlichting weer uit. Ook is de kleur van de lampen  vleermuisvriendelijk. Door deze combinatie van innovatieve technieken verstoort de verlichting de omliggende natuur zo min mogelijk en kunnen (brom)fietsers en voetgangers zo veilig mogelijk gebruik maken van de weg.

Informatie

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl