Gemeente Meerssen | De Mensenrechtenvlag wappert in de gemeente Meerssen

Nieuwsbericht De Mensenrechtenvlag wappert in de gemeente Meerssen

Gepubliceerd op: 10 december 2020 09:20

Donderdag 10 december 2020 is de internationale Dag van de Mensenrechten. In de gemeente Meerssen hijsen we dan de Mensenrechtenvlag. Een kleurige vlag waarmee we aandacht vragen voor gelijkheid van ieder mens op deze aarde.

Mensenrechtenvlag
Koesteren

Mensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar nog dagelijks staan deze rechten wereldwijd ter discussie. Ook in ons veilige, democratische Nederland. Om te laten zien dat de mensenrechten belangrijk zijn, lanceren de Nederlandse anti-discriminatievoorzieningen de Mensenrechtenvlag. Wethouder Rein Dupont: "Met het hijsen van deze vlag laten we zien dat ook de Gemeente Meerssen gelooft in gelijkwaardigheid voor iedereen. Mensenrechten zijn een kostbaar goed. Die moeten we niet vanzelfsprekend nemen, maar juist koesteren. Op een dag als vandaag staan we daar nog eens extra bij stil."

Over de vlag

De Mensenrechtenvlag heeft een doordacht ontwerp. Als mensen hebben we meerdere dingen die ons verbinden: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we ook kunnen zijn qua uiterlijk: we hebben allemaal DNA. De ontwerper ging met dit idee aan de slag en nam de vorm van een DNA-streng, die aan een wokkel doet denken, als uitgangspunt. Dit combineerde hij met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel). Zo ontstond de Mensenrechtenvlag. De vlag legt niet de nadruk op waarin we verschillen, maar vooral op wat we met elkaar gemeen hebben, wat we delen en wat ons verbindt.

Van en voor iedereen

We kennen allemaal de regenboogvlag. Deze vlag wordt speciaal gehesen om de positie van LHBTI'ers onder de aandacht te brengen. Maar naast LHBTI'ers zijn er nog allerlei andere groeperingen die gediscrimineerd worden. Daarom lanceren de discriminatiemeldpunten van Nederland de Mensenrechtenvlag. Het benadrukt het positieve en waar we naartoe willen met de wereld. De Mensenrechtenvlag is van en voor iedereen.