Gemeente Meerssen | De Gansbeek wordt een Meerssens thuis

Nieuwsbericht De Gansbeek wordt een Meerssens thuis

Gepubliceerd op: 08 juli 2022 12:30

Zo'n twee maanden geleden was de Gansbeek aan de Gansbaan in Meerssen nog een voormalig schoolgebouw. Over een paar weken is het hopelijk een nieuw thuis, want woensdag 6 juli zijn de eerste bewoners, 12 Oekraïense vluchtelingen, verhuisd naar het opgeknapte en ingerichte gebouw. Ze kregen een Meerssens welkom.

Eerste vluchtelingen in de Gansbeek

Een sprookje

Zo'n 12 mensen zitten in wat vroeger de aula was, om hen heen spelen kinderen. Vanaf vandaag is dit hun nieuwe woonplek. Enkelen komen vanuit particuliere opvangplekken, de meesten via de doorstroomlocatie in Kerkrade. "Ik heb een tijdje in Bunde gewoond", vertelt Yullia (39). "Toen we daar in april aankwamen leek het wel een sprookje. De huizen, de tuintjes. Zo schattig allemaal." Ze woonde er samen met haar dochter Yevheniia (16). Dat was perfect voor een paar weken, maar nu het wat langer gaat duren, biedt de Gansbeek uitkomst.

Contact

Diana Vievermans en Natalie Balatska van Vluchtelingenwerk zijn ook aanwezig. Er worden wekelijks bijeenkomsten georganiseerd om te kijken aan welke hulp behoefte is en om mensen met elkaar in contact te brengen. Yuliia herkent al enkele medebewoners. "Ik ontmoet ze geregeld in de bibliotheek. Daar kom ik het liefst, want mijn boeken mis ik ontzettend." Moeder en dochter vinden het fijn om met landgenoten in een gebouw te zitten. "Zo kunnen we informatie uitwisselen, over hier en over thuis. Misschien kunnen we ook samen activiteiten organiseren voor de kinderen." In de groep praten over de oorlog doet Yuliia liever niet, maar een-op-een komen de zorgen geregeld ter sprake. "Dan is het wel fijn dat we allemaal onze eigen kamer hebben."

Samen

Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz is inmiddels aangeschoven. Ze kwam op de gang al enkele oud-bekenden tegen. Zo werkte huismeester Jerry vroeger bij de gemeente en regelt hij nu van alles en nog wat voor de bewoners. Een andere oud-collega biedt zich nu aan als maatje. "Ik ben met pensioen en wil graag iets betekenen. Dus als iemand bijvoorbeeld naar de huisarts moet of een afspraak wil maken bij de gemeente, dan kan ik helpen", vertelt Marianne. De burgemeester heet vervolgens alle nieuwe bewoners van harte welkom in de gemeente Meerssen. "We hebben deze voormalige school omgebouwd tot een veilige plek. Nu is het aan jullie om er samen een thuis van te maken. Ik woon zelf in de buurt, dus we komen elkaar vast wel een keertje tegen in de supermarkt!"

welkom
Thuis

Ondertussen komt de dochter van Yuliia even bij haar moeder staan: "Normaal ga ik naar de internationale school, maar vanwege de verhuizing mocht ik hier meehelpen." Buiten schijnt de zon en er komen zomerse dagen aan. "Dat komt perfect uit", zegt de burgemeester. "Want het zwembad heeft voor jullie allemaal een vrijkaartje!" Daar wordt natuurlijk enthousiast op gereageerd. Tussen de zorgen en het verhuizen is er gelukkig af en toe nog tijd voor een beetje ontspanning. Dat draagt hopelijk bij aan een thuisgevoel.