Gemeente Meerssen | De Crisiskaart: houvast voor de houder, gebruiksaanwijzing voor hulpverleners & omstanders

Nieuwsbericht De Crisiskaart: houvast voor de houder, gebruiksaanwijzing voor hulpverleners & omstanders

Gepubliceerd op: 07 mei 2020 14:30

Crisiskaart
De Crisiskaart is een uitkomst voor mensen die bang zijn om in een verwarde toestand te raken of vrezen een crisis mee te gaan maken. Het geeft houvast en is een gebruiksaanwijzing voor hulpverleners en omstanders.

Wat is een Crisiskaart?

De Crisiskaart is een persoonlijk (opvouwbaar) document dat in uw beurs past, waarop naast basisgegevens bijvoorbeeld staat welke medicijnen u gebruikt en wie uw hulpverleners zijn. De Crisiskaart geeft aan wat omstanders en hulpverleners moeten doen of laten als iemand in crisis is. Wie kunnen ze bellen? Welke afspraken zijn gemaakt met bijv. uw behandelaar(s), crisisdienst, vertrouwenspersonen en wie zorgt er bijvoorbeeld voor uw kinderen en huisdieren bij een opname.

Voor wie is de Crisiskaart?

De Crisiskaart is een uitkomst voor mensen die bang zijn om in een verwarde toestand te raken of vrezen een crisis mee te gaan maken. Psychische klachten kunnen een aanleiding zijn, maar ook andere vormen van spanning, onzekerheid en stress.

Hoe maakt u een Crisiskaart?

Een Crisiskaart opstellen doet u niet alleen. Als u een Crisiskaart wilt maken en in de regio Zuid-Limburg woont, kunt u contact opnemen met de coördinator van het Onafhankelijk Steunpunt Crisiskaart Limburg-Zuid (telefoon 046-4208022). U bepaalt wat er op de Crisiskaart komt te staan, een consulent helpt u bij het maken van de Crisiskaart. Op de Crisiskaart kunt u noteren wat uw wensen en behoeften zijn wanneer u verward raakt of bent of in crisis verkeert.

Crisiskaart aanvragen

Heeft u behoefte aan een Crisiskaart, of kent u iemand die geholpen is met een Crisiskaart? Neem dan contact op met de coördinator van het Onafhankelijk Steunpunt Crisiskaart Limburg Zuid, telefoon 046-4208022. Kijk voor uitgebreide informatie op www.crisiskaartzuid.nl.

Heeft u acuut hulp nodig, omdat u vreest in een crisis te belanden?
Neem dan contact op met uw huisarts of behandelaar.

---

Heeft u zorgen over de psychische toestand van iemand in uw directe omgeving?
De gemeente heeft sinds 1 januari een meldpunt waar u terecht kunt.