Nieuwsbericht Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Publicatiedatum: 30 augustus 2017 13.30 uur

Bevolkingsonderzoek
Op 14 september 2017 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Meerssen. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Voor wie?

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2017 de vrouwen geboren in de jaren 1942 tot en met 1967. Vrouwen uit Meerssen met de postcodes 6231, 6235, 6237, 6241 en 6243 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Waar staat het onderzoekscentrum?

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 14 september 2017 op de parkeerstrook voor sporthal Optisport, Molenveldweg 4 in Meerssen. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Mheer.

Waarom deelnemen?

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Hoe gaat het onderzoek?

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto's van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen twee weken volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Resultaten vorige ronde

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Meerssen succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Meerssen 84,7%. Dit betekent dat er 2.967 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 82 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u de informatielijn bellen. Deze is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088 00 01 388.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl